ZABORAVITE NA SEDENJE KOJE JE PROSLAVILA ŠERON STOUN: Prekrštanjem nogu uništavamo vene!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

24.02.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo je loših posledica ovakvog dugotrajnog položaja jer stradaju mišići i zglobovi, kao i krvni pritisak. Zdravija alternativa je da prebacite nogu iza noge ili ih savijene stavite u jednu stranu

RepublikaFoto: instagram.com/_maci_currin_
Foto: Ilustracija

Mnoge žene u suknjama ili haljinama automatski prekrste noge kada sednu. Priznajemo da to možda izgleda ženstveno, čak i zavodljivo, posebno posle filma "Niske strasti", u kome je Šeron Stoun praktično brendirala ovakvo sedenje. Nekima je u ovoj pozi udobno, ali to što nam ovakav položaj prija, nikako ne znači da je i dobar za zdravlje nogu. U posebnim situacijama i ukoliko traje kratko, ovakvo sedenje nije opasno, međutim, ukoliko svakodnevno sedite prekrštenih nogu, trebalo bi da znate šta se sve loše može dogoditi vašem telu. Srpski telegraf otkriva nekoliko činjenica, pa vi dva puta razmislite pre nego što sledeći put budete poželeli da prekrstite noge.

Oštećuje nerve i deformiše mišiće

Dugotrajno sedenje prekrštenih nogu može dovesti do oštećenja peronealnog nerva, što direktno slabi mišiće zadužene za podizanje stopala. Ovakav način sedenja takođe može dovesti do neravnoteže u karlici jer unutrašnji bedreni mišić postaje kraći, dok je spoljni bedreni mišić sve duži. Kod takvog stanja postoji rizik od iskakanja zglobova iz ležišta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rizik od povišenog krvnog pritiska

Mnoge studije pokazuju da navika dugog sedenja prekrštenih nogu utiče na porast krvnog pritiska, čak iako uopšte nemate problema s pritiskom. Ovo bi se moglo objasniti tako što, kada su kolena jedno preko drugog, krv se šalje od nogu ka grudima, a velika količina se ispumpava iz srca. Samim tim, krvni pritisak raste. Izbegavajući da prekrstite noge, činite dobro svojoj cirkulaciji.

RepublikaFoto: Photo by Hanna Postova on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kako pomoći nogama

Ako već ne možete bez prekrštenih nogu, stručnjaci preporučuju da često menjate položaj nogu i ne dozvolite im da trnu. Odličan savet je da , ako već morate dugo da sedite, s vremena na vreme prošetate po prostoriji u kojoj ste. Još bolja ideja je da izađete napolje do prodavnice ili u kratku šetnju. To će pokrenuti cirkulaciju, a vaše noge će vam biti zahvalne. Ako niste u mogućnosti da izađete, i u kancelariji možete diskretno izuti cipele i uraditi nekoliko vežbica istezanja ispod stola. Kada ste kod kuće, dok sedite, podignite noge na stolicu, a tokom ležanja u krevetu stavite jedan jastuk ispod nogu. Potrudite se da štikle, koje toliko volite, ipak nosite što manje i to samo u nekim posebnim prilikama. Koristite anatomske uloške i kupujte kvalitetnu obuću.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Prirodna rešenja za bolove u nogama

* KUPKA OD SIRĆETA Napunite kadu toplom vodom, dodajte malo gela za tuširanje ili kupke po želji i šolju belog sirćeta. Nakon samo pola sata, otok s vaših stopala će nestati, a noge će manje boleti.

* KUPKA OD SODE BIKARBONE Soda bikarbona deluje slično kao sirće, osim što nema tako jak miris. Kadu napunite vodom i dodajte pola šolje sode bikarbone. Posle ove kupke noge će vam biti preporođene.

* ULJE OD MENTE Ovo ulje ubija bakterije i osvežava umorne i bolne noge. Poprskajte noge ovim uljem i dobro utrljajte, ali ukoliko ste trudnica ili dojilja, prethodno se konsultujte s lekarom.

* MASKA OD OVSENE KAŠE Ovsenu kaša pomešajte s uljem jojobe, nanesite na noge sve do prepona i pustite da deluje pola sata, pa isperite.

* LED Ne postoji bolje rešenje od ovog. Uzmite led iz zamrzivača, stavite na noge, podignite ih i opustite se. Podizanjem nogu izvlači se nakupljena tečnost i sprečava oticanje.

Varikozne vene i cirkulacija

Osobe koje dugo sede prekrštenih nogu imaju veću šansu za pojavu neugledne mreže vena, koje asociraju na paukovu mrežu. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima glavnu ulogu, i sedenje prekrštenih nogu može biti razlog za njihovu pojavu. Naime, u venama postoje mali ventili, koji sprečavaju da krv teče u pogrešnom smeru. Ako su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Loše držanje

Pojedina istraživanja su dokazala da svakodnevno tročasovno sedenje prekrštenih nogu može dovesti do pogrbljenog držanja tela, prouzrokovati bolove u donjem delu leđa i vratu, kao i stvaranja nelagodnog osećaja u kukovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bol u zglobovima

Sedenje prekrštenih nogu može uzrokovati i bolove u zglobovima i negativno utiče na vrat, karlicu, donji deo leđa i kolena. Osim toga, utvrđeno je da paralizu nerva u nozi u najvećoj meri izazivaju prekrštene noge. Naravno, to bi se moglo dogoditi ukoliko satima sedite u tom položaju. Ako već imate bolove u jednom ili oba kolena, trebalo bi da zaboravite na sedenje u ovom problematičnom položaju.

Zabranjeno u trudnoći

Dok ste u drugom stanju, nemojte sedeti prekrštenih nogu. Ovo može prouzrokovati oticanje gležnjeva i grčeve u nogama. Ako osetite bilo koji od ovih neprijatnih simptoma, pokušajte da podignete noge i tako olakšate neprijatnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading