OVO SU STARINSKI RECEPTI ZA BORBU PROTIV SEZONSKOG GRIPA: Napravite sami kapi za nos ili obloge protiv kašlja, evo kako!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

20.02.2021

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vas je uhvatio grip, pomozite sebi lekovitim melemima, tinkturama, čajevima i ostalim prirodnim preparatima za lečenje sezonskih prehlada i simptoma koji idu uz njih...

Foto: Ilustracija

Pokušajte da izlečite prehladu i kašalj bez lekova, već onako kako su to radile ruske bake, pomoću domaćih prirodnih sastojaka. Ruski lekar prenosi recepte za potvrđeno lekovite meleme, tinkture, čajeve i ostale prirodne preparate za lečenje sezonskih prehlada i simptoma koji idu uz njih.

*STOPALA - Na početku prehlade korisno je trljati stopala belim lukom, obući vunene čarape i ići u krevet držeći ruke ispod pokrivača celu noć. Takođe se preporučuje trljanje ruku jabukovim sirćetom preko noći nakon što ih držite u vrućoj vodi 10 minuta. Možete preko noći ricinusovo ulje trljati u stopala i obući vunene čarape. Da bi se poboljšao terapeutski efekat, možete dodati kašiku terpentina na dve kašike zagrejanog ricinusovog ulja i ovu smesu umasirati na grudi pre spavanja.

*ČAJ - Pri prvim znacima prehlade treba da popijete dve šolje vrućeg čaja od sušenog ploda maline, lipovog cveta i limuna ili vruće mleko s medom i malo sode.

*PRIRODNE KAPI ZA NOS - Ako vam curi nos, najbolje je ukapati u nos toplo maslinovo, breskvino, šipkovo, čičkovo ili suncokretovo ulje ili napraviti kapi od belog luka. Očistite tri čena belog luka, sameljite i preko sipajte 50 mililitara ključale vode, ostavite dva sata i ukapavajte u nos nekoliko puta dnevno. U tu svrhu je pogodan i sok luka. Može se dobiti ribanjem glavice luka na sitno rende i ceđenjem kaše od luka kroz gazu. Na kašiku vode ukapajte kap soka luka i to ukapajte u nos svakog sata.

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Foto: Ilustracija

UPALA GRLA

1. Ako se znojite i boli vas grlo, počnite da ga ispirate biljnim čajevima, posebno žalfijom i kamilicom. Ove biljke su praktično neophodne zbog antiinflamatornog i omekšavajućeg delovanja na sluznicu nazofarinksa.

2. Za bol u grlu potrebno je ispirati grlo najmanje pet puta dnevno sledećim rastvorom. Tri kašičice jabukovog sirćeta i dve kašičice meda možete razblažiti u čaši vode sobne temperature. Pripremite svež rastvor pre svakog ispiranja.

3. Sa početkom upale grla pomaže polako žvakanje sirovog limuna, posebno korice ili grgotanje limunovim sokom. Posle toga nemojte jesti sat vremena, a postupak ponavljajte na svaka tri sata.

* ZAGREVANJE TRLJANJEM Ruske pramajke su prehladu lečile veštačkim zagrevanjem kože koju su mazale nekim lekovitim sredstvom i rukama ravnomerno utrljavale u kožu. Nakon trljanja nauljena područja kože umotavaju se u toplu maramicu ili šal. Najčešće se votka ili alkohol koriste za trljanje. Ali mogu se koristiti i druga sredstva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obloge protiv kašlja

* Napravite oblogu mešanjem 50 ml sirćeta, 20 ml kamfornog ulja i 30 ml biljnog ulja.

* Prah crvene paprike, pomešan sa malo isceđene kaše naribanog krompira, nanosi se na vrat, grudi, tabane i iza ušiju.

* Izrendan koren rena stavlja se u tankom sloju na krpu i drži na potiljku pola sata u slučaju groznice.

* Krompir ispečen u kori, pa ispasiran meša se sa medom, biljnim uljem, alkoholom, senfom i nanosi na leđa.

* Krupnije izrendana bundeva pomeša se sa toplim mlekom i raženim brašnom i nanosi na leđa, prsa i vrat.

* Grlo obložiti svežim listovima kupusa i povezati toplim šalom. Listovi se menjaju na svaka dva sata. Da bi se pojačao lekoviti efekat, list svežeg kupusa može se peglati vrućim gvožđem ili popariti u vrelom mleku i naneti poput obloge na grlo.

* Za spuštanje visoke temperature narendajte dva sirova krompira s korom na grublje rende, dodajte kašiku sirćeta, umotajte dobijenu masu u čistu krpu ili gazu i nanesite na čelo. Temperatura će spasti u roku od sat vremena.

* PROTIV KAŠLJA Kod jakog kašlja napravite kašu od crnog luka i pomešajte sa guščjom mašću i utrljajte na grudi i leđa.

* MELEM ZA GRUDI Dve kašike suncokretovog ulja pomešati sa trećinom kašičice mlevenog crvenog ili crnog bibera. Smesu naneti na grudi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* MELEM ZA GRLO U početnoj fazi prehlade treba da pomogne mešavina esencijalnih ulja: eukaliptus (11 kapi), ulje ravansare (11 kapi) i ulje cimeta (dve kapi). Ova smeša se pomeša sa 30 grama biljnog ili bademovog ulja, nanosi se na grlo i gornji deo grudnog koša i trlja. Obucite staru pidžamu preko i ponovite tretman nekoliko puta dnevno. Utrljajte poslednji put pre spavanja. Ujutro ćete osetiti da se prehlada povlači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading