BLAGODETI ČAJA OD BRUSNICE! Nije samo lek za bešiku, ova MAGIČNA BOBICA pomaže kod mnogih tegoba!

Autor:

Lifestyle

15.02.2021

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plod brusnice je crvena bobica kiselkastog ukusa koja se najviše uzgaja u Severnoj Americi i Kanadi, a za čaj se najčešće koristi njen list. Za rast joj je neophodno vlažno tlo i hladna klima, a može da izdrži temperturu i do -40.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Zbog velike koncentracije fenolskih glikozida (baš kao i kod biljke uve) čaj od brusnice sprečava zadržavanje bakterija na zidovima bešike i mokraćnih kanala, dok tanini deluju protivupalno na iritiranu sluzokožu.

Tanini takođe pozitivno utiču na zdravlje srca, regulišu loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju. Čaj od lista brusnice je odličan laksativ, pomaže varenju i normalizuje rad digestivnog trakta.

Hipurična kiselina koja se nalazi u brusnici deluje kao prirodni antibiotik, što čaju daje antibakterijska i antigljivična svojstva. Time dodatno jača otpornost organizma i smanjuje mogućnost pojave prehlada i virusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Način pripreme

Jednu do dve kašičice lista brusnice (čaj ćete naći u biljnim apotekama) preliti sa 250 ml hladne vode, zagrejati do ključanja, sud poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Procedite i pijte dve do tri šolje čaja dnevno.

U narodnoj medicini, usled poznatog protivupalnog i diuretičnog dejstva, koristi se i kod gihta i reumatizma, piše Magazin Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading