SPUSTITE TEMPERATURU BEZ GUTANJA TABLETA: Ovo su prirodne zamene za aspirin!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

11.02.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aspirin je medikament koji se najčešće koristi na svetu, a godišnje se potroši oko 40 miliona kilograma ovog leka

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Svako od nas je bar jednom u životu popio tabletu aspirina. Ovaj poznati lek koristi se kod prehlade i gripa, kao antipiretik i antiinflamatorno sredstvo, a takođe ublažava zubobolju i glavobolju. Osobama koje pokazuju sklonost ka trombozi često se prepisuje dugotrajno uzimanje aspirina, kao razređivača krvi. U prirodi postoje supstance koje na organizam deluju kao aspirin.

KORA TOPOLE I BELE VRBE

Od davnina je poznato da kora određenih stabala utiče na smanjenje groznice, bolova i upala. Poseban sastojak koji se nalazi u ovoj kori jedan je od najmoćnijih sredstava za ublažavanje bolova u prirodi. Bolovi u mišićima, artroza, glavobolja, menstrualni bolovi i grčevi, razna uganuća i sportske povrede mogu se lečiti dozom prirodnog salicina dobijenog iz kore ovih stabala. U 19. veku su naučnici uspeli da izdvoje iz kore drveća supstancu salicin, kao snažno sredstvo za ublažavanje bolova, a zatim razviju i prodaju sintetičku verziju - acetilsalicilnu kiselinu, koju danas poznajemo kao aspirin. Salicin se nalazi u unutrašnjoj kori drveća i grmlja iz porodice vrba. A pošto je topola najčešće drvo iz porodice vrba, koje sadrži ovu supstancu, od njene kore je najlakše napraviti prirodni aspirin.

Kora vrbe sadrži glikozid salicin, koji, kada uđe u ljudsko telo, deluje kao aspirin, a neželjeni efekti su mnogo manje izraženi

Unutrašnja kora je zapravo živo tkivo biljke i nalazi se između spoljne grube kore i tvrdog drveta. U proleće i početkom leta kora se lako uklanja. Tokom zime i jeseni biće potrebno da istružete spoljnu i unutrašnju koru oštrim nožem. Može se žvakati direktno ili od nje napraviti čaj, namakanjem kore u vrućoj vodi. Kuvajte oko dve kašičice unutrašnje kore u šolji vode 10 minuta. Pustite da se čaj malo ohladi pre nego što ga popijete. Miris i ukus kore topole vrlo je sličan aspirinu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Možete koristiti i koru bele vrbe, ali samo sa mladih, dve-tri godine, starih grana. Kora vrbe sadrži glikozid salicin. Kada uđe u ljudsko telo, iz ovog glikozida se oslobađa salicilna kiselina, koja deluje kao aspirin, a neželjeni efekti kore vrbe su mnogo manje izraženi nego kod aspirina. Preparati od ove kore u Rusiji se koriste kod prehlade i gripa, kao antipiretik, kod glavobolje i artritisa, kao i protiv valunga u periodu menopauze. Preporučuje se upotreba nakon 50. godine života, makar samo zato što štiti od srčanog udara. Dve supene kašike kore bele vrbe prelijte s isto toliko vode i kuvajte 15-20 minuta. Uzimajte dve kašike ovog leka tri-četiri puta dnevno. Međutim, oni koji se odluče da koru vrbe koriste kao preventivu treba da imaju u vidu da ona sadrži estriol, ženski hormon koji smanjuje libido.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Neželjena dejstva

Uzimanje preparata acetilsalicilne kiseline čini krv tečnijom, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i začepljenja u krvnim sudovima, a, samim tim, služi i kao prevencija srčanog i moždanog udara. I sve bi bilo u redu da nije neželjenih efekata koji se pojavljuju upravo kod duže upotrebe ovog leka. Prvi udarac acetilsalicilna kiselina zadaje gastrointestinalnom traktu, rastvarajući zaštitnu sluz. Kao rezultat, na sluznici želuca i creva pojavljuju se brojni površinski čirevi. Često ne bole, a pacijent može dugo da ne zna da ih ima, sve dok ovi čirevi ne počnu da krvare.

Drugi udarac produženom upotrebom aspirina zadaje se bronhijama, koje postaju sklonije grčevima. Sintetisana acetilsalicilna kiselina može izazvati i alergijske reakcije, kao i oštećenje ćelija jetre i bubrega.

MALINA I ŽUTA DETELINA

Čaj od ploda i lišća maline jedna je od sjajnih alternativa sintetičkom aspirinu. Malina sadrži supstance koje snižavaju nivo holesterola, čiste telo od štetnih supstanci i toksina i obnavljaju krv. Isti efekat imaju i sušene maline.

Infuzija i tinktura trave žute slatke deteline jedno je od najefikasnijih sredstava u lečenju tromboflebitisa, za koji se inače koristi aspirin. Treba ih koristiti s velikom pažnjom jer je biljka vrlo moćna. Dve kašičice slatke deteline sipajte u teglu i prelijte s pola litra provrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Pijte trećinu čaše 30 minuta pre obroka. Kura traje 21 dan, nakon čega je potrebna pauza od dve do tri nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading