Dobro obratite pažnju: Kafu NIKAKO nemojte piti u ovim situacijama, može ozbiljno da vam naškodi

Autor: magazin.novosti.rs, republika.rs

Lifestyle

27.01.2021

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoga istraživanja povezivala su kafu sa smanjenim rizikom od demencije, ubrzanim metabolizmom i smanjenim rizikom od obolevanja od raka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naravno, tu je i dodatna energija koja nas pokreće ujutro i pomaže nam da preživimo beskrajne kapi energije tokom dana. Međutim, postoje i malo manje dobri efekti kafe, odnosno situacije u kojima treba izbegavati ili bar smanjiti njenu konzumaciju.

Ako je kafa prevruća

Umesto da popijete malo kafe čim je gotovo, sačekajte da se prvo malo ohladi. Prema novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, konzumiranje pića toplijih od 65 ° C može povećati rizik od raka jednjaka. Dodavanjem mleka ili kreme za kafu možete da smanjite temperaturu za nekoliko stepeni, ali najbolje rešenje je ipak strpljenje. Jednostavno sačekajte nekoliko minuta da vaša kafa dostigne temperaturu koja je sigurna za konzumiranje.

Ako ste skloni anksioznosti
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako se osećate kao da ste na ivici, ispijanje još jedne šoljice kafe moglo bi vam stvoriti dodatni problem. Kofein deluje stimulativno na nervni sistem jer stimuliše lučenje kortizola, što može pogoršati anksioznost i probleme sa spavanjem. Da biste smanjili uticaj kofeina, pokušajte da smanjite količinu kofeina koji konzumirate i poslednju šoljicu kafe popijte najkasnije 6 sati pre spavanja.

Nakon neprospavane noći

Kafa se može činiti prirodnim rešenjem za neprospavanu noć, ali može vam pomoći samo u određenoj meri. Novo istraživanje pokazuje da kofein prestaje da bude efikasan način buđenja ako ste više od 3 uzastopne noći spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalnih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti. Ako ne možete da zaspite najmanje 7 sati svake noći, možda je najbolje da kafu uopšte preskočite, a kada vam nivo energije opadne, pokušajte da kratko odspavate.
Čim se probudite

RepublikaFoto: Photo by SnapbyThree MY on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ispijanje kafe u 7 sati ujutro neće mnogo uticati na nivo vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišem nivou upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodni nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za konzumaciju kafe između 10 i 12 sati, kada nivo kortizola počinje da opada. Na taj način ćete iskoristiti prirodni nalet energije koji se javlja ujutru i "sačuvati" kofein za kasnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading