IMATE GRČEVE, PUCA VAM KOŽA ILI OPADA KOSA? Nedostaje vam neki od OVIH vitamina!

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

22.01.2021

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako biste se uverili da se zdravo hranite i unosite dovoljno korisnih stvari u organizam, oslušnite svoje telo. Ako primetite određene promene na koži, vaše telo pokušava da "kaže" da vam nedostaju vitamini ili minerali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo su promene na koje treba obratiti pažnju.

1. Pucanje kože na ivicama usana

Nedostaju vam: gvožđe, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno spomenutih stvari.

Rešenje: Jedite više blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, živinskog mesa, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem poput brokolija, crvene paprike, kelja i karfiola.

2. Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mestima) i gubitak kose

Nedostaje vam: vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Rešenje: Jedite više kuvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), losos, avokado, pečurke, karfiol, soju, orahe, maline i banane.

3. Crvene ili bele promene na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i zadnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.

Rešenje: Potrebno vam je više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi, te semenki kao što su lan i konoplja. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća, šargarepu, batat i crvenu papriku. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.

4. Trnci i peckanje u rukama, nogama ili bilo gde u telu

Nedostaju vam: vitamini B grupe, poput folne kiseline (B9), B6 ​​i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan s perifernim nervima. Navedeni simptomi mogu da se jave i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rešenje: Jedite spanać, špargle, cveklu, pasulj, jaja, školjke, rakove i živinsko meso.

5. Grčevi u mišićima, probadajuć bol u grudima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vežbate, možete da izgubite više minerala (i vitamina B grupe koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading