OVO JE NAJBOLJA ZAŠTITA OD VIRUSA: Koristi se rastvor za NOS, a procedura je krajnje JEDNOSTAVNA!

Autor: Magazin Novosti, Republika

Lifestyle

16.01.2021

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Probajte!

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Foto Ilustracija

Da bismo sprečili da patogeni mikroorganizmi dospeju na sluzokožu nosa, može da pomogne ispiranje slanim ili fiziološkim rastvorom.

Doktor Srđan Milićević, specijalista ORL, kaže da je fiziološki rastvor najsigurnija supstanca koju možemo da unesemo kroz nos:

- On je praktično istog sastava kao i sekret koji lučimo iz nosa. Zato ovaj rastvor pomaže da se održi optimalna vlažnost sluznice nosa, koja ne dozvoljava da se virusi i bakterije lako za nju "zalepe".

Toaletu nosa potrebno je sprovoditi svakog jutra.

 

- Ima naroda među kojima je ovaj postupak uobičajen kao i pranje zuba - kaže dr Milićević. - Da bismo isprali nosnu šupljinu temeljno, jer ona nije mala, fiziološki ili slani rastvor u nju može da se ubrizgava pomoću šprica ili pomoću specijalne "net" posude.

U apotekama postoje mnogobrojni proizvodi koji su namanjeni redovnom čišćenju i ispiranju nosa, ali ti troškovi nisu neophodni.

- Jednoprocentni slani ili fiziološki rastvor može da se napravi kada se na litar vode doda 10 grama soli - kaže dr Milićević. - Ispiranje njime ima isto dejstvo kao i kupovnim, a u nedostatku šprica ili specijalne posude rastvor može iz dlana da se ušmrkava u nos.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading