Bolne su, uporne i iritantne: Šta su AFTE i kako ih se na najbrži način otarasiti?

Autor: Republika

Lifestyle

17.01.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavljuju se niotkuda, a nemoguće je otarasiti ih se ili ublažiti bol.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Naravno, mogli biste izdržati bol nedelju ili dve i moliti se da afta nestane pre nego što slučajno ponovo zagrizete bolni plik.

Šta su afte?

Afta je aftozni čir (mala lezija ili rana) koji se nalazi u ustima, obično na jeziku, mekom nepcu (mekani deo gornjeg dela usta koji se nalazi prema grlu) i unutrašnjem delu obraza. Afte su bolni plikovi, rane koje su obično crvene, ali ponekad imaju beli ili žuti centar.

Afte su obično male, ali ponekad mogu narasti i do 1 cm u prečniku. Obično su uzrokovane iritacijom ili povredom usta - i nisu povezane ni s jednim virusom ili bakterijom. Mada i dalje nije sasvim jasno šta ih izaziva, postoje načini kako sprečiti pojavu afti.

Šta uzrokuje pojavu afti

Još uvek nije sasvim jasno zašto se tačno javljaju afte u ustima. Mnogo različitih stvari može ih prouzrokovati, a postoje i razni faktori koji mogu da im doprinesu. Na osnovu svega toga napravili smo plan kako sprečiti pojavu afti.

Faktori rizika su stres, umor, alergija na citruse i veoma kiselu hranu ili pastu za zube, hormonske  promene ili nedostatak vitamina. Afte mogu nastati i usled povrede, zbor navike griženja obraza ili trljanja aparatića za zube.

Aftama su skloniji ljudi koji jedu puno kiselih namirnica (poput citrusa, šećera, pa čak i mlečnih proizvoda), začinjenih jela ili slane, hrskave hrane. Ako često pijete gazirana pića, kafu ili alkohol, i to može delovati kao okidač.

Kod žena, hormonske promene tokom ciklusa mogu izazvati rane, zbog povećanja nivoa progesterona. Viši nivoi progesterona pre i tokom menstruacije mogu direktno prouzrokovati ranice u ustima ili desni i pljuvačne žlezde nabreknu, što može povećati rizik od slučajnog ugriza ili iritacije unutrašnjosti usta.

Kako ublažiti afte

Srećom, postoje tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju bolnih afti.

Afte se mogu ublažiti mastima i kremama koje sadrže benzokain i fluocinonid ili sredstvima za ispiranje usta koja sadrže deksametazon i/ili vodonik-peroksid. Upotreba gelova ili ispiranje može pomoći u ublažavanju bola i zarastanju ranice.

Ako odlučite da ne koristite mast ili sredstvo za ispiranje, ranice u ustima će zarasti same, ali za to će im trebati i do dve nedelje. Dok čekate da zarastu, nemojte jesti jako kiselu, slanu ili začinjenu hranu i piti gazirana pića i alkohol, jer mogu izazvati upalu i produžiti agoniju. Nemojte koristiti ni vodicu za ispiranje usta, jer ona takođe sadrži alkohol.

Evo šta bi još moglo pomoći protiv ovih bolnih plikova:

  • Ispirajte usta sodom bikarbonom.
  • Nanesite magnezijumovo mleko na aftu.
  • Stavite kockicu leda na aftu.
  • Ispirajte usta čajem od žalfije ili kamilice.
  • Ako imate ranu koja je izuzetno velika ili ne zarasta nekoliko nedelja, obratite se lekaru, tj. stomatologu.

Izvor (magazin.novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading