DETOKS POSLE PRAZNIKA SVIMA TREBA: Ovo su najefikasnije metode za čišćenje organizma!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

10.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč detoksikacija se danas često čuje, a naročito postaje aktuelna za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, kada gotovo svi preterujemo u jelu i piću. Ako ste se prejeli, sigurno je da se ne osećate dobro s tih nekoliko kilograma viška i da vam ne prija tromost i manjak energije. Ruski lekar ima rešenje za ovaj problem.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Za održavanje dobrog zdravlja optimalno je sprovoditi kure čišćenja od dva do četiri puta godišnje. Sam program detoksikacije može trajati od tri do sedam dana. Nije preporučljivo koristiti samo kod akutnih zaraznih bolesti, akutne zapaljenske bolesti gastrointestinalnog trakta, pankreasa, dijabetesa, bolesti kardiovaskularnog sistema i bubrega. Programi za čišćenje bazirani na prirodnim sastojcima pogodni su za sve zdrave ljude, ali pre nego što počnete da ih koristite, neophodno je konsultovati se s lekarom - kaže Olga Mališeva, nutricionista i specijalista za detoksikaciju.

Ona objašnjava da detoks program podrazumeva nekoliko dana dijete/posta.

- Postoje mnoge varijacije takvih dana posta. Za mnoge su to dani bez mesa i mlečnih proizvoda, ali za primetan efekat takođe je potrebno sa jelovnika izuzeti šećer, rafinisanu hranu i brašno, zamenjujući ih celokupnom biljnom hranom. Za dublju detoksikaciju postoje sistemi, kada tokom dana pijete samo sveže ceđene sokove od povrća ili smutije. Od tri do pet takvih dana posta na sokovima mogu se sprovesti jednom mesečno ili jednom u sezoni, kada je neophodno dati odmor probavi i povećati imunitet. Da bi se održali rezultati, takav dan posta na sokovima može se izvoditi jednom nedeljno - savetuje Olga Mališeva.

Izbacite rafinisanu i konzervisanu hranu, meso, mlečne proizvode, prženu hranu i hranu koja sadrži gluten

LISNATO ZELENO POVRĆE

Nutricionista ističe da, kao i post, i detoksikacija ima pravila. Rafinisana i konzervisana hrana su zabranjene. Meso, mlečni proizvodi, pržena hrana i hrana koja sadrži gluten se isključuju. Dijeta za detoksikaciju se zasniva na povrću i celokupnoj biljnoj hrani. Takođe, detoks meni obično uključuje sveže isceđeni zeleni sok ili zeleni smuti. Hlorofil zasićuje naše ćelije kiseonikom, obnavlja i čisti telo. Da bi se poboljšalo varenje, dodaju se začini poput đumbira i aloje. Tokom dana preporučuje se unos veće količine vode. Izbegavajte alkohol i pića koja sadrže kofein. Umesto crnog i zelenog čaja, preporučuju se biljni čajevi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

DOMAĆI RUSKI ELIKSIRI ZA DETOKSIKACIJU

Napitak od peršuna i limuna

Sastojci:

  • veza peršuna
  • limun
  • pola šoljice vode

Priprema:

Operite vezu peršuna i usitnite ga u blenderu. Iscedite sok limuna, dodajte vodu i sve promešajte. Tokom pet dana svakog jutra uzimajte ovaj eliksir na prazan stomak. Napravite pauzu od 10 dana, pa ponoviti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Detoks voda sa đumbirom, nanom i krastavcem

Sastojci:

  • 2 l vode
  • kašičica narendanog đumbira
  • krastavac
  • limun
  • 12 listića nane

Priprema:

Krastavac i limun narežite na tanke šnite, pa stavite u vodu zajedno sa svim ostalim sastojcima. Promešajte i ostavite u frižideru preko noći. Procedite. Pijuckajte je umesto vode tokom celog dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sok za ubrzavanje metabolizma

Sastojci:

  • 4 lista spanaća
  • 3 šargarepe
  • šaka peršunovog lista
  • 3 grančice celera
  • komad đumbira
  • pola šoljice prirodnog voćnog soka
  • malo vode

Priprema:

Izmiksajte sve sastojke. Pijte dva-tri puta na dan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koktel od jabuke i kefira

Sastojci:

  • zelena jabuka
  • 30 g celera
  • 10 g korena rena
  • 250 ml kefira

Priprema:

Sve tvrdo voće mora biti izgnječeno do fine kaše. Zatim u smešu dodajte kefir i promešajte. Pijte ovaj koktel za večeru tokom cele nedelje, dva-tri sata pre spavanja.

- Moram da istaknem blagodeti lisnatog zelenog povrća u detoksikaciji. Prednost treba da date spanaću, zelenoj salati, špargli, mladom grašku i kupusu. Veoma je važno da unosite više namirnica koje sadrže antioksidante. Jedite razno crveno, žuto i zeleno povrće. Šargarepa, paprika, paradajz, celer, peršun, pomorandža, limun, kivi, jabuke i kajsije neka budu prijatelji vaše trpeze. Sokovi i lagane supe od pravilno odabranog svežeg povrća i voća imaju jedinstvena svojstva zbog obilja hranljivih sastojaka, biljnih vlakana, vitamina, minerala i drugih biološki aktivnih supstanci. Dodavanjem svežih klica žitarica, kao što su heljda, suncokret, susam, pšenica sočivo, čičak i lan, pojačavaju se metabolički procesi u telu i aktivira proces čišćenja - kaže Olga Mališeva.

Dijeta za detoksikaciju se zasniva na povrću i celokupnoj biljnoj hrani

Sauna i masaža

Ona preporučuje da u detoks dijeti pijete sveže pripremljeni sok paradajza s belim lukom i maslinovim uljem do tri puta nedeljno. Na taj način će organizam najbolje iskoristiti likopen, koji ima značajnu ulogu u detoksikaciji organizma. Neophodne su i omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama severnih mora, maslinovom, lanenom i ribljem ulju, semenkama i orašastim plodovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Olga Maleševa takođe naglašava značaj fizičke aktivnosti koja će pomoći efikasnom rezultatu detoks programa. Ukoliko imate mogućnosti, priuštite sebi odlaske na masažu i u saunu jer je to sve deo detoksikacijskih programa.

- Ako se čovek celog života trudi da se drži zdravog načina života i pravilne ishrane, onda je detoksikacija privremena pojava. Izlazak iz programa detoksikacije trebalo bi da bude postepen da se ne bi pokvario rezultat. Prvo, nakon detoksikacije, ne treba da nasrnete na omiljenu masnu ili slatku hranu jer ovo može naneti težak udarac pankreasu i čitavom digestivnom sistemu - upozorava Olga Mališeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading