ŠOKANTNO OTKRIĆE: Sve je više osoba zaraženih koronom koje trajno gube čulo mirisa

Autor:

Lifestyle

04.01.2021

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i nakon izlečenja gubi se funkcija jednog od najvažnijih čula.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ketrin Hansen imala je tako oštro čulo mirisa da je mogla kući mogla napraviti gotovo svako jelo iz restorana bez recepta, samo podsećajući se na mirise i ukuse. Međutim, nakon što je preležala kovid-19, sve se promenilo. Ona više ne može da oseti najvažnija svojstva hrane koju jede.

Tada je stigao koronavirus, jedan od prvih simptoma gospođe Hansen bio je gubitak mirisa, a zatim i ukusa. Hansen još uvek ne može da oseti ukus hrane i kako kaže da ne može podneti ni žvakanje. Sada uglavnom živi od supe i šejkova.

- Ja sam poput nekoga ko izgubi vid kao odrasla osoba. Oni znaju kako nešto treba izgledati – rekla je Hansen za New York Times, prenosi televizija Pink.

Gubitak čula mirisa jedan je od prvih simptoma Covid-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus. Za neke pacijente je to i jedini simptom. Gubitak čula ukusa i mirisa javlja se naglo i dramatično.

 

Kod većine ova čula se vrate nakon što se oporave, obično u roku od nekoliko sedmica, ali kod manjeg dela pacijenata poput gospođe Hansen, gubitak i dalje traje, a doktori ne mogu reći kada će se i hoće li se čulo vratiti.

Naučnici malo znaju o tome kako virus uzrokuje trajnu anosmiju ili kako je izlečiti, ali je takvih slučajeva sve više kako se povećava broj zaraženih. Neki stručnjaci strahuju da bi pandemija mogla ostaviti ogroman broj ljudi sa trajnim gubitkom mirisa i ukusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading