NE MOŽETE DA SE REŠITE KANDIDE? Ovih 7 namirnica su vaš saveznik u borbi protiv uporne gljivice!

Autor: magazin.novosti.rs, Republika

Lifestyle

30.12.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje namirnice koje su dokazano delotvorne u borbi protiv gljivične infekcije organa za varenje. Otkrijte kako se izboriti protiv kandide u ustima i crevima.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Šta izaziva kandidijazu?

Kandida (Candida albicans) je vrsta gljivice koja je prirodno prisutna u usnoj duplji, sluznici vagine i u gastrointestinalnom traktu i, ukoliko je na normalnom nivou, ne uzrokuje nikakve probleme. Međutim, nepravilna ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola, stres i narušeno varenje mogu prouzrokovati rast kandide. Tada i zdravlje može biti na različite načine pogođeno. Simptomi kandidijaze su nadimanje stomaka, kožni osip, gljivične infekcije i opšta slabost.

Ishrana koja sprečava namnožavanje kandide

Da biste zaštitili svoje zdravlje od ove gljivice, izbegavajte konzumiranje voća sa visokim sadržajem (prirodnog) šećera, ugljenih hidrata, alkohola, mlečnih proizvoda i šećera u bilo kojoj formi – uključujući i med. U slučaju da vam je potvrđena kandidijaza, uključite ove zdrave namirnice u ishranu:

Kokosovo ulje

Ovo ulje sadrži veće količine tri kiseline – kaprična, kaprilična i laurična kiselina - koje mogu da zaustave rast kandide i drugih patogena. Laurična kiselina iz kokosa je takođe efikasna u tretiranju ranica u usnoj šupljini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Isprobajte: Kuvajte šparglu, beli i crni luk, badem u kokosovom ulju na nižoj temperaturi; pomešajte kokosovo ulje od srednjih lanaca triglicerida sa nekoliko kapi ulja mente i ovu mešavinu mućkajte u ustima dva puta dnevno.

Kiseli kupus

Sve varijante kiselog kupusa su sinonim za zdravlje, jer su bogate probioticima. Ako kiselom kupusu, osim mlevene paprike, dodate i beli luk i đumbir, ova namirnica postaje idealna za prevenciju ili lečenje kandidijaze.Isprobajte: Pomešajte isečene listove spanaća, isečen paradajz i kiseli kupus, uz dodatak semenki susama, i jedite kao salatu. Napravite „rezance“ od paštrnaka (ili celera) i skuvajte ih u čorbi i servirajte sa kiselim kupusom.

Kurkuma

Ovaj začin sadrži kurkumin, materiju antiupalnog i antigljivičnog dejstva, koji može da zaustavi rast kandide i zaštiti od gljivičnih infekcija. U jednoj studiji je utvrđeno da kurkumin sprečava da se gljivice zadržavaju u usnoj šupljini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Isprobajte: Dinstajte prokelj, crvenu papriku, crni luk sa iseckanim svežim korenom đumbira, kurkumom i crnim biberom; pospite boraniju mešavinom karija, crnog bibera u prahu i ulja i grilujte je.

Beli luk

Kada se beli luk zgnječi ili isecka, oslobađa se alicin, sastojak koji dokazano zaustavlja rast gljivica u ustima. Budući da se alicin razgrađuje na visokim temperaturama, najbolje je jesti svež beli luk kad god je to moguće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Isprobajte: Zgnječite cele čenove belog luka i pomešajte ih sa kokosovim uljem i samlevenom mirođijom ili majčinom dušicom i koristite to kao preliv za kuvano povrće. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga s jabukovim sirćetom, maslinovim uljem i iseckanom majčinom dušicom i koristite kao preliv za salate.

Đumbir

Ima snažno antimikrobno dejstvo i može da zaustavi rast kandide i drugih patogena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Isprobajte: Sitno izrendajte sveži koren đumbira i pomešajte ga sa jabukovim sirćetom i susamovim uljem u ukusan salatni preliv. Kuvajte na umerenoj temperaturi izrendani koren đumbira i izrendane tikvice, a potom ih servirajte sa iseckanim mladim lukom, klicama pasulja, iseckanim bosiljkom i ljutim papričicama.

Jabukovo sirće

Antimikrobno dejstvo jabukovog sirćeta je čak efikasnije od najčešće korišćenog medikamenta nistatina, u prevenciji oralne kandidijaze.Isprobajte: Pomešajte jabukovo sirće sa iseckanim korenom đumbira, belim lukom i kurkumom, i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sledećeg dana procedite i koristite kao aromatično i vrlo korisno sirće.

Kelj

Kelj je bogat vlaknima, koja su savršena hrana za korisne crevne bakterije. Pritom sadrži specifične materije koje kandida ne voli. Kandidijazu sprečavaju i sledeće namirnice: prokelj, spanać, rukola, kupus, brokoli, celer, boranija, krastavac, patlidžan, crni luk i tikvice.

Isprobajte: Izdinstajte isečene listove kelja i tanke kolutove pečurki u kokosovom ulju, a potom pospite vrlo sitno iseckanim belim lukom. Prelijte četvrtine glavice endivije i kolutove praziluka maslinovim uljem i grilujte ih dok ne omekšaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading