ZARAZA ZBOG TUĐIH SLUŠKI: Stvari koje ne bi trebalo da pozajmljujemo

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi znamo da se češalj i četkica za zube ne pozajmljuju drugima na korišćenje. Međutim, ima mnogo drugih kozmetičkih stvari koje delimo, a ne bismo smeli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Obavezno redovno brišite slušalice alkoholom

Srpski telegraf predstavlja koji predmeti ne bi trebalo da imaju više od jednog vlasnika, pa vodite računa šta i kome pozajmljujete.

Kućne papuče

Kada dođu gosti kod vas, normalno je da im date papuče. Međutim, ne razmenjujte obuću koju nosite duže vreme tokom dana jer noge počinju da se znoje i stvaraju pogodno tlo za gljivice. Zato bi bilo najbolje da imate dva do tri para papuča koje će vam služiti isključivo za goste.

BONUS SAVET: Pokušajte da ne obuvate papuče na mokre noge da biste sprečili pojavu gljivica i bakterija. Čak i kad govorimo o vašem omiljenom paru, nemojte ih dugo nositi: najbolje je da ih promenite nakon šest meseci, prenosi Bright Side.

RepublikaFoto: pixabay.com
Obezbedite gostima posebne papuče za hodanje po kući

Predmeti za negu kože

Četke za čišćenje lica i nanošenje maske, masažni valjci i specijalni sunđeri za šminkanje izgledaju laki za održavanje. Međutim, vremenom se na ovom priboru gomilaju delovi kože koji sadrže bakterije, što može da stvori akne.

BONUS SAVET: Nakon svake upotrebe pribor operite vodom i sapunom. Takođe se preporučuje da ih menjate na svaka dva meseca.

Kozmetički pribor

Pincetu, grickalicu za nokte, epilator, brijač i ostalu kozmetičku opremu ne bi trebalo da delite ni sa kim. Naime, kada se često koriste, ovi predmeti zadržavaju na površinama nevidljive mikroskopske kapljice krvi. Ne delite ih sa bilo kim ako želite da izbegnete herpes i gljivičnu infekciju.

BONUS SAVET: Nakon svake upotrebe obrišite pribor alkoholom.

Peškiri

Foto: pixabay.com

Peškir bi trebalo da služi za upijanje veće količine tečnosti sa kože. Zbog toga, čak i kada ste savršeno zdravi, povećana vlažnost unutar kupatila postepeno pretvara natopljen peškir u savršeno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica.

BONUS SAVET: Peškir bi trebalo da menjate na svaka tri dana. Umesto da ga sušite u kupatilu, najbolje je da to uradite na terasi ili na nekom vlažnom mestu. Posle svake upotrebe obavezno osušite peškir i ne zaboravite da ga ispeglate posle pranja.

Dezodorans u stiku

Iako dezodorans ima antibakterijska svojstva, površina koja dolazi u kontakt sa kožom može da sadrži bakterije. Na kraju krajeva, tu su i same bakterije kože koje izazivaju neprijatan miris.

BONUS SAVET: Najbolje je da koristite dezodorans odmah nakon tuširanja, dok je koža čista. Ako vam je potrebno osvežavanje pazuha tokom dana, prvo ga obrišite vlažnom maramicom.

Vikleri i pribor za kosu

Većina ljudi zna da pozajmljivanje četke za kosu, odnosno predmeta koji dolaze u kontakt sa temenom glave, nije baš najbolja ideja.

BONUS SAVET: Mekane četke od prirodne dlake trebalo bi da perete na pet nedelja, dok metalne četke možete svakodnevno prati, ali ih obavezno nakon toga dobro osušite.

Slušalice

Svaka osoba ima određenu ravnotežu bakterijske flore u ušima. Kada god odlučimo da podelimo slušalice s prijateljem, rizikujemo da stvorimo disbalans bakterija, što dovodi do zaraze uha.

BONUS SAVET: Ne natapajte slušalice alkoholom da ne biste oštetili zvučnik, već nanesite malu količinu, taman toliku da ih dezinfikujete. Obavezno očistite slušalice, najmanje jednom nedeljno.

Karmin ili sjaj

Herpes se vrlo lako prenosi preko karmina ili sjaja za usne. Čak i kada osoba koja ima herpes virus nema jasno izražene simptome u trenutku kada koristi ove predmete, virus se zadržava u ustima i prenosi pljuvačkom. Protiv herpesa još uvek ne postoji 100 odsto efikasan lek, pa bi bilo najbolje da kupite sebi karmin ili sjaj za usne i ne delite ga.

BONUS SAVET: Da biste izbegli gomilanje prljavštine i bakterija, povremeno čistom tkaninom otklonite gornji sloj ruža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading