KO BI REKAO?! Ove tri namirnice nikako ne treba da perete pre upotrebe!

Autor: Republika

Lifestyle

26.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većinu namirnica je uvek preporučljivo oprati pre korišenja, ali ne i ove!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok voće i povrće nikako ne bi trebalo da konzumirate neoprano, pranje nekih namirnica pre kuvanja može da bude opasno jer se na taj način bakterije brže šire po kuhinji.

Stručnjaci otkrivaju koje namirnice ni slučajeno ne treba da perete pre kuvanja jer to može ozbiljno da ugrozi po zdravlje.

Piletina

Kada sirovu piletinu perete, bakterija kampilobakter se putem kapljica širi po kuhinji, kažu iz britanske Agencije za bezbednost hrane.

Prskanjem vode po živini ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu. Zato, navode iz Agencije, ovu zabranu treba da shvatite ozbiljno jer kampilobakter može da bude uzročnik ozbiljnih bolesti, pa čak i smrtnost ishoda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Drugo meso

Iako se "zabrana pranja" najpre odnosi na piletinu, nije dobro prati ni sirovu svinjetinu ili govedinu. Nije ni potrebno da perete sirovo meso jer se sve bakterije koje se potencijalno nalaze na njemu uništavaju kada meso izložite visokoj temperaturi prilikom prženja, kuvanja ili pečenja.

Jaja

Stručnjaci kažu da postoji određena supstanca koja se stavlja na jaja u industrijskoj proizvodnji, kako bi se ona zaštitila od bakterija. Pranjem jaja se ta zaštita uništava, zato se ne preporučuje da ih perete pre kuvanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading