PAŽLJIVO PROČITAJTE: Ako želite da zadržite VITKU liniju i za vreme praznika, onda je ovo pravi tekst za VAS!

Autor: Novosti, Republika

Lifestyle

23.12.2020

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da, moguće je!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zima je period kada unosimo više kalorija nego inače, što može negatvino da se odrazi na naš organizam. Da biste to izbegli, pročitajte sledeće savete.

Topli napici

Iskoristite hladno vreme da se ugrejete napicima. Preporučuje se da voćne čajeve zamenite zelenim čajem, koji je bolji i najviše efekta ima ukoliko je kupljen u prodavnicama zdrave hrane i biljnim radnjama. Ovaj čaj pročišćava organizam i poznat je kao odličan saveznik u borbi protiv kalorija i kao sredstvo koje leči visok krvni pritisak, a svakako će vas ugrejati i ispuniti i tu značajnu funkciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Voće i povrće su nezaobilazni

Sveže voće i povrće bi trebalo da se nađe na vašem redovnom meniju, kako zbog vitamina koje sadrže, tako i zbog toga što sprečavaju gojenje. Šejkovi su odličan izvor vitamina kako zimi, tako i leti, a kombinacije koje možete praviti pomoću običnog blendera su bezbrojne. Kako bi vaš organizam optimalno reagovao na voće koje unosite, izbjegavajte da teže voćke poput narandži ili banana jedete kasno uveče. Najbolje je da ovu vrstu namirnica konzumirate ujutru ili oko podne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pripazite na začine i dodatke jelima

Bogata praznična jela mogu biti zdrava ukoliko vodite računa o količini koju pojedete, i začinima koje koristite. Obroke je najbolje da podelite u nekoliko manjih, sa pauzom između svakog od tri do četiri sata.

Pasulj, grašak i leblebija su tipična zimska jela koja će obezbediti dovoljnu količinu proteina.

Kurkuma, đumbir i cimet su odličan izbor zdravih začina koji će vaša jela učiniti izuzetno ukusnim. Osim što će dobro začiniti vaše jelo, stimulisaće varenje, dati vam energiju i obuzdati apetit.

 

Ne zaboravite proteine

Meso je najčešći izvor proteina, ali postoje i mnoge druge alternative koje možete praktikovati zimi ukoliko to do sada niste činili.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fizička aktivnost

Uvedite šetnje ili treninge koji će vaše telo i duh održati u kondiciji tokom zimskih meseci. Kvalitetan trening ne podrazumijeva samo teretane, tegove i naporne treninge. Kalorije možete izgubiti i brzim hodanjem ili svakodnevnim pešačenjem. Načini su raznovrsni, samo je potrebno da se pokrenete na vreme.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading