KAKO DA SKINETE KVRŽICE SA DŽEMPERA? Za brijač ste sigurno već čuli, ali ima još EFIKASNIH TRIKOVA!

Autor: Republika

Lifestyle

23.12.2020

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoću ovih saveta starim komadima možete da produžite vek bar još jednu sezonu

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ima tih džempera za koje se jednostavno vežete. Podsećaju vas na neki period života, situacije, ljude i teško vam je da ih bacite! Ono što se najčešće ispostavi kao problem kod džempera koji se dugo nose jesu grudvice koje se stvaraju na njemu.

Takav prizor nije nimalo lep, složićete se. Džemper izgleda staro i iznošeno, a vi odajete utisak neuredne osobe koja ne vodi računa o izgledu komada koji nosi. Da bi se izbegle takve situacije, nekada je neminovno oprostiti se od "miljenika" i potražiti novi, sličan komad. Međutim, vrlo često je moguće da se stari, voljeni džemper vrati u život! Mi vam otkrivamo pet jednostavnih načina da uklonite kvržice lako i brzo, ali ono što u startu napominjemo - nikako ih ne čupajte!

Sve što vam treba za spasavanje omiljenog džempera već imate u kući, tako da odmah možete da počnete...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Makaze

Najlakše ćete ih ukloniti makazama, ali morate biti oprezni da ne biste isekli garderobu. Stavite džemper na ravnu površinu, zatim ućebane grudvice uhvatite prstima i pažljivo ih isecite.

2. Češalj ili kamen za džempere

Ova dva proizvoda namenjena uklanjanju ostataka vune možete da kupite u prodavnicama ili na internetu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

3. Kamen za pete

Ako brzo morate da se rešite ućebalih grudvica, a nemate pri ruci kamen za vunu ili češalj, upotrebite kamen za pete. Njegova gruba tekstura odlična je udica na koju će se zakačiti ućebana vlakna.

Nežnim pokretima prelazite preko garderobe koju želite da očistite, a ućebane grudvice će se zbog teksture uhvatiti za grubi kamen. Brzo i jednostavno rešenje prilikom kojeg treba da imate na umu da morate da budete veoma pažljivi da ne biste oštetili odeću.

Veoma je važno da ne pokušavate da počupate grudvice sa džempera jer ćete tako samo pogoršati stvar i stvoriti nove končiće

4. Brijač

Da bi trik s brijačem bio delotvoran, odeću koju planirate da tretirate prvo okrenite naopačke i operite na odgovarajućoj temperaturi. Kada se odeća osuši, vratite je na pravu stranu i raširite. Rukom potom zategnite deo preko kojeg ćete prelaziti brijačem.

Laganim potezima odstranite ućebane grudvice, povlačeći brijač dovoljno daleko da ne biste oštetili tkanje. Nakon ove male intervencije odeća bi trebalo da izgleda kao nova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

IMAMO IDEJE I AKO DŽEMPERU NEMA SPASA

Nekada je džemper u toliko lošem stanju da neće mnogo pomoći ni predloženi trikovi jer, kao što je poznato, ništa nije večno. Ipak, postoje načini da ih iskoristite na neke drugačije, zanimljive načine.

Evo nekoliko predloga kako da iskoristite džemper za izradu preslatke dekoracije u kući.

1. Zimski svećnjaci

Obmotajte komad starog džempera oko običnog staklenog svećnjaka ili tegle, a najpraktičniji deo džempera za tu svrhu su rukavi.

2. Jastučnica

Umesto da ga bacite, pretvorite stari omiljeni džemper u novu mekanu jastučnicu. Veoma jednostavan projekat čak i za one koji nisu vični šivenju.

3. Abažur

Čak i najobičniju lampu možete pretvoriti u atraktivnu i unikatnu ako "obučete" abažur u pleteni džemper. Dovoljno je da ušijete komad lastiša za unutrašnje ivice džempera koji će držati materijal na mestu.

4. Čuvar toplote

Ovaj ukrasni detalj na šolji održavaće piće duže toplim. Isecite komad džempera, a na krajeve stavite čičak traku ili dugme da bi mogao lako da se skida. Po potrebi opšijte jednu ili obe ivice trakom i grejač za šolju je gotov.

5. Rukavice

Rukavice su još jedan lak, a koristan način da reciklirate staru garderobu. Pomoću šivaće mašine brzo ćete imati nov par rukavica da vas greje.

5. Sunđer

Iako sunđer i mekani džemper nisu pojmovi koje vežemo jedan uz drugi, u ovom slučaju upravo bi sunđer mogao vašem džemperu dati novi sjaj. Lagano i na maloj udaljenosti grubljom stranom sunđera prelazite preko ućebanih grudvica koje bi trebalo da se uhvate na grubu teksturu tog kuhinjskog pomagala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading