OBLOGA KOJA SPAŠAVA BOLESNA PLUĆA: Sve sastojke već imate u kući, a KUPUS je KLJUČAN!

Autor: Eklinika.rs

Lifestyle

23.12.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lek iz prirode koji čini čuda!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko imate problem sa čestim respiratornim infekcijama, astmu, bronhitis ili upalu pluća, obloga od kupusa i meda svakako će pomoći u lečenju.

U vreme pandemije, mnogi su se setili ovog starog ruskog leka koji su primenjivale i naše bake, a za koji mnogi tvrde da je delotvoran. Iako ne može da zamijeni liječenje propisanom terapijom lekovima, otkloniće tegobe sa suvim kašljem i bolovima i pomoći bržem ozdravljenju.

Ovaj oblog ublažiće nadražajni suvi kašaj i pomoći kod izbacivanja šlajma.

Potrebno vam je:

  • dva lista svežeg kupusa
  • med
  • ključala voda
  • plastična kesa ( uska pamučna majica)
  • peškir ili šal

 

 

 

Šta da radite:

Odvojite dva ili tri lista sa spoljne strane zelenog kupusa, dovoljno velika da pokriju vaše grudi (i leđa ako je kašalj zaista jak). Listove u posudi prelijte ključalom vodom i pustite da se zagreju nekoliko minuta.

Izvadite listove, osušite ih i namažite medom. Stavite na gole grudi i leđa pokrijte ih ili obmotajte plastičnom kesom (ili plastificiranom folijom) ili još bolje obucite usku majicu, a zatim ponov obmotajte peškirom ili šalom kako biste zadržali toplotu tijela. Oblog je najbolje da stavljate pred spavanje i držite do jutra. Uklonite listove kupusa sa grudi i očistite kožu. Ponovite ovaj tretman sa svežim listovima i medom, tri do sedam noći zaredom, u zavisnosti od jačine kašlja.

Savet

Osim ovih obloga, da biste izbacili šlajm iz pluća, neophodno je da pijete puno vode, jedete hranu kao što su beli luk, crni luk, đumbir, špargle, lisnato povrće (kupus, karfiol, brokoli, rotkvica, kelj, zelenilo, bok choi, repa, rukola), kurkuma.

Izbegavajte hranu kao što su slatkiši, pržena hrana, testenine, konzerviranu hranu, alkohol, odnosno namirnice koje izazivaju upale i otežavaju oporavak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading