IZBEGNITE INFARKT I MOŽDANI UDAR: 7 načina kako da snizite visok krvni pritisak bez tableta

Autor:

Lifestyle

31.12.2020

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fizička neaktivnost, sedenje, konzumiranje brze, začinjene i masne hrane loše utiče na krvni pritisak. 7 od 10 odraslih osoba su zbog toga u opasnosti da dožive fatalne posledice, poput infarkta ili moždanog udara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kod osoba koje pate od povišenog krvnog pritiska vrednosti naročito variraju za vreme novogodišnjih praznika zbog čega su bolnice u tom periodu često pune pacijenata. Bogata trpeza, obilje masne i jake hrane nepovoljno deluju na organizam zbog čega se javlja hipertenzija i nakon toga obavezno uzimanje agresivnih lekova koji mogu pokvariti raspoloženje.

Teško je odoleti uživanju u ukusnim obrocima, a i ne treba se suzdržavati i trpeti kada je obilje oko nas. Zato oni koji pate od pritiska bi pre prazničnog prepuštanja svih čula hrani trebalo da primene neke preventivne mere koje će sprečiti pogoršanje situacije onda kada se najlepše osećate.

1. Trčanje i šetnja

Lagano trčanje jednom sedmično u ukupnom trajanju od sat vremena može produžiti život za šest godina. To su pokazali podaci Centra za srce u Kopenhagenu, koji je proveo istraživanje u kojem je učestvovalo 20.000 žena i muškaraca starosti od 20 do 93 godine. Naučnici veruju da trčanje ima brojne korisne efekte, među kojima su poboljšanje unosa kiseonika i snižavanje krvnog pritiska. Fizička aktivnost dovodi do snižavanja krvnog pritiska tako što jača srce, koje može pumpati više krvi s manje napora, a time se smanjuje pritisak na arterije. Brzo hodanje ima gotovo isto dejstvo kao i trčanje.

Pre, a i tokom praznika izlazite u redovne šetnje. Hodajte brzo i na taj način oslobodite organizam opterećenja zbog viška hrane. U većini slučajeva ova aktivnost će biti dovoljna da spreči osetno kolebanje vrednosti pritiska.

 

 

 

2. Jogurt

Čaša jogurta dnevno smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog pritiska za 30 posto. Američki naučnici tvrde da kalcijum omogućava krvnim sudovima da se prošire i zadrže pritisak u normali.

Dakle, jutro bi najbolje bilo da započnete čašom jogurta.

3. Banane

Banane su bogate kalijumom, važnim mineralom koji kontroliše balans fluida u telu i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Potrudite se da svakog dana uz već pomenuti jogurt unesete i jednu bananu.

RepublikaFoto: pixabay.com
U dnevni plan ishrane obavezno uvrstite barem jednu bananu

4. So

So traži vodu i povećava volumen i pritisak krvi u arterijama. Prerađena hrana, kao što su keks, pahuljice i gotova jela sadži 80 posto soli koju konzumiramo. Podaci pokazuju da je 1,5 g soli na 100 grama mnogo, kao i da je 0,3 mg soli na 100 g malo.

Najvažniji začin ume da "iritira" vrednosti krvnog pritiska. Iako su za novogodišnju trpezu jela bogato začinjena, potrudite se da ne dosoljavate već začinjena jela. Time ćete dosta uticati da ne dođe do varijacija pritiska.

5. Kofein

Kofein povisi krvni pritisak stezanjem krvnih sudova i povećavanjem efekata stresa u organizmu.

Izbegavajte gazirana pića koja sadrže previše kofeina. Uz bogatu trpezu najbolje se slaže kvalitetno crveno vino koje povoljno deluje na srce. Pijte umereno, onoliko koliko vam pomaže da se opustite i trenutke provedete u dobrom raspoloženju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Gazirane napitke izbacite iz ishrane

6. Cigarete

Nikotin u cigaretama stimuliše telo da proizvodi adrenalin, zbog čega srce kuca brže, a time se povećava krvni pritisak. Napor za srce u tom slučaju je veoma veliki što dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Ako već niste, cigarete morate izbaciti iz upotrebe ukoliko imate problema sa hipertenzijom. Tu ne postoji drugo rešenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Cvekla se odlično slaže uz pečenje i smanjuje pritisak

7. Cvekla

Konzumacijom cvekle ili pijenjem njenog soka se smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska za sedam posto. Osim cvekle, efikasni su kupus i spanać.

Uz pečenje već imate gotovo rešenje za salatu.

 

 

 

Samo malo pažnje i nekoliko malih izmena u dnevnoj rutini pomoći će da se pritisak drži pod kontrolom u vereme prazničnog uživanja. Bez suzdržavanja i patnje, i osobe koje pate od hipertenzije mogu neograničeno uživati u zadovoljstvima koje život čine lepšim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading