Dijabetes, alchajmer, nesanica su posledice spavanja u toploj sobi

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

20.12.2020

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Previše topla soba u kojoj se spava povećava stres.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Temperatura od 18 stepeni Celzijusa može da napravi razliku između lošeg i mirnog sna, napominju stručnjaci....

Stručnjaci kažu da spavanje u hladnijoj sobi pomaže da ostanemo sveži i da izgledamo mlađe. Spavanje u sobi s nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina, koji se naziva i telesnim hormonom spavanja. On je antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tela.

Spavanje u hladnijoj sobi može da spreči i nesanicu. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama. Naime, mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće s regulisanjem telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline.

 

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može da pomogne u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može da smanji šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta, koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading