Da li je štetno po zdravlje da nam telefon ostane u krevetu dok spavamo?

Autor: Republika

Lifestyle

15.12.2020

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telefon je postao suštinski deo našeg života do te mere da ga stavljamo pored sebe i kada odemo u krevet. Ali kakav uticaj ovi uređaji imaju na naše zdravlje dok spavamo?

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Postoji mnogo mitova o opasnosti zračenja koje emituju pametni telefoni, ali malo je naučnih potvrda o njegovom delovanju na telo. Ruski specijalista za digitalnu dijagnostiku proizvoda Sergej Kuzmenko odgovorio je na ovo pitanje.

- Nema ničeg lošeg u tome da noću držite telefon pored kreveta - kaže Kuzmenko.

- Nauka nije pokazala da njegovo zračenje deluje na telo, ona navodi da nije pronađena statistički značajna korelacija između povećanog rizika od razvoja bolesti i upotrebe mobilnih telefona - dodaje on.

Međutim, Kuzmenko upozorava da je vrlo opasno dugo gledati u ekran pametnog telefona pre spavanja.

- Pre svega, to je loše za vaš vid. Prebacivanje telefona u režim čitanja ili noćni režim malo smanjuje naprezanje očiju, ali ga ne uklanja - objasnio je.

- Drugo, to može da izazove poremećaje spavanja kako sa psihološke tačke gledišta (nervni sistem je napet zbog pročitanih vesti, mozak pokušava da obradi sve informacije koje je korisnik dobio), tako i sa fiziološke tačke gledišta (osvetljenost, prema nekim izveštajima, negativno utiče na proizvodnju melatonina, hormona spavanja.) ​​Dakle, odlaganje mobilnog telefona sat vremena pre spavanja i podešavanje alarma za sutra je najbolja opcija - savetuje Kuzmenko u izjavi za portal RG.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading