OBRATITE PAŽNJU: Ovo su glavni pokazatelji da vam u organizmu fale vitamini!

Autor: Novosti, Republika

Lifestyle

12.12.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako da znate da vam fali vitamina u organizmu?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za zdravlje i pravilo funkcionisanje organizma potrebna je pre svega adekvatna ishrana koja se sastoji od svih namirnica koje mogu obezbediti jak imunitet telu i dovoljno energije svakog dana.

Među najznačajnijim sastojcima koji utiču na funkcionisanje organizma svakako su vitamini, a upravo njihov manjak može da izazove različite tegobe i zdravstvene probleme koji se mogu manifestovati na više načina.

Bled ten

Na licu se mogu videti različiti nedostaci u organizmu, pa tako i manjak vitamina jer tada ten postaje bleđi nego inače. Međutim, kada ten bledi to znači da u telu fali vitamina B12 kog ima najviše u mesu (piletini i ćuretini) i ribi.

Oštećena kosa
Za lepu kosu nije dovoljna samo spoljašnja nega različitim preparatima, već je potrebno i zdravo se hraniti. Upravo kosa može da pokaže kada vam fali vitamina u organizmu, jer kada dođe do toga ona postaje suva i oštećena.

Oštećena kosa je pokazatelj nedostatka biotina, odnosno vitamina B7 koji se dešava najčešće usled dužeg uzimanja antibiotika. Srećom postoji način da se količina vitamina B7 u organizmu nadoknadi i to samo ishranom, jer se u pečurkama, jajima (žumance) i karfiolu nalazi velika količina ovog vitamina.

RepublikaFoto: Photo by niklas_hamann on Unsplash
Foto: Ilustracija

Otok pojedinih delova tela
Najjednostavnije objašnjenje natečenih kapaka, a često i noga jeste – nedostatak joda u organizmu. Pored oticanja, manjak joda se manifestuje i kroz gojenje, slabe nokte i suvu kožu.

Kako biste uspostavili željenu količinu joda u telu potrebno je da unosite malo više soli koja je najveći izvor joda, ali i morske plodove i morsku ribu.

Blede usne i desni
Blede usne i desni pokazatelj su da u telu nemate dovoljno gvožđa, što se takođe može manifestovati kroz čudnu želju da jedete led i zemlju. Nedostatak gvožđa češći je kod žena, ali ga je moguće lako nadoknaditi – potrebno je samo pojačati ishranu namirnicama kao što su pasulj, riba, crveno meso, spanać.

Osetljive desni

Generalno loše zdravlje zuba, osetljive desni koje lako krvare – znak je da u telu nema dovoljno vitamina C, koji je jedan od najvažnijih kako za održavanje zdravlja celokupnog organizma, jačanje imuniteta, tako i za suzbijanje bola u mišićima i slično.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading