Predugo provodite vremena na WC šolji? Ta ružna navika može OZBILJNO da ugrozi vaše zdravlje

Autor: magazin.novosti.rs, republika.rs

Lifestyle

09.12.2020

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako je s vašim probavnim sistemom sve u redu, u toaletu nećete sediti duže od 15 minuta, ističu gastroenterolozi. Naime, obavljanje velike nužde ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, a provodite li u toaletu više vremena od toga to može upućivati na neke zdravstvene probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako vam odlazak na veliku nuždu redovno traje duže od 10 minuta to može biti znak nekih poremećaja u telu. Moguće je da se radi samo o stresu koji može da uspori rad creva.

Naravno, sedite li predugo u toaletu to može da znači i da vas muči zatvor, a u tom slučaju povećajte unos vlakana (idealno je dnevno uneti 38 grama vlakana). 

Što je stolica tvrđa i suvlja, to će teže proći kroz creva. Konsultujte se s lekarom i o uzimanju magnezijuma koji opušta creva i tako pospešuje stolicu.

Prejako i preveliko napinjanje takođe može da izazove probleme sa zdravljem, odnosno da podstakne razvoj hemoroida, oteklina koje nastaju zbog pucanja krvnih sudova, a simptomi su krvarenje, natečenost i bolnost anusa. 

Takođe, dok obavljate veliku nuždu trebalo bi da odložite mobilni i novine. Naime, fokusiranje na druge stvari može vas omesti u obavljanju nužde. Veliku nuždu dodatno može otežati odlaganje odlaska u toalet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading