KOLIKO ČESTO ŽVAĆETE ŽVAKE? Prestaćete odmah kada saznate kako utiču na zdravlje!

Autor: Republika

Lifestyle

09.12.2020

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žvakaću gumu verojatno svi uvek imaju u džepu, a za njom posegnu kada su gladni, nervozni, kada im je dosadno ili žele malo umanjiti želju za slatkim. To što gotovo uopšte nemaju kalorija i nizak nivo šećera ne znači da su zdrave.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Baš suprotno, žvakaće gume imaju nekoliko negativnih posljedica na zdravlje, a možete se i ugojiti zbog njih.

Stručnjaci otkrivaju da preterivanje u žvakanju može promeniti izgled lica. Mišići vilice stalno su u pokretu, pa ih možete ojačati - i poprimiti grublji izraz lica. Osim toga, neretko se javlja glavobolja kada predugo žvaćete.


Jedno istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da, ako žvačete žvaku pre jela, povećavate želju za nezdravom hranom. To je zato što mentol u njoj dodaje gorčinu voćnim ukusima, a neki ljudi mogu pokušati da ponište  taj ukus nezdravim i lako dostupnim alternativama, poput hamburgera ili čipsa, prenosi BrightSide.

Osim toga, žvakanjem se stvara nadutost u trbuhu, gasovi i grčevi. Za kraju, konzumiranje žvaka koje su bez šećera može dovesti do disbioze crevne flore i podstaknuti bakterije koje su odgovorne za gojaznost jer sadrže puno veštačkih zaslađivača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading