PRODUŽAVAJU TRAJANJE BOLESTI: OVO su greške koje sigurno ponavljate i tako samo POGORŠAVATE PREHLADU!

Autor:

Lifestyle

06.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god se trudili, nije uvek jednostavno izbeći prehladu. Iako često traje do 5 dana, može biti vrlo iscrpljujuća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo šta radite pogrešno i zašto se sporo oporavljate.

JEDNAKO STE AKTIVNI U TERETANI

Vežbanje sigurno može poboljšati raspoloženje, ali to ne znači da ne trebate malo usporiti ako ste bolesni jer tako samo možete pogoršati stanje. Trebali biste raditi samo vežbe koje nisu tako intenzivne ako vam je začepljen nos ili kijate, ali ako kašljete i imate temperaturu, neko vreme zaboravite na trening, navodi "Ordinacija.hr".

GOVORITE SEBI DA NISTE BOLESNI

Ako ste od onih koji veruju da se može snagom misli pobediti bolest, odustanite od toga. Praviti se da vam nije ništa može samo značiti da nećete usporiti i da ćete se vratiti svim navikama koje i inače negujete. Pre svega treba zapamtiti da možete zaraziti i druge ljude ako idete u teretanu, a i vašem je organizmu potreban odmor kako bi se borio protiv virusa.

NE SPAVATE DOVOLJNO

Možda je san na dnu liste stvari koje se moraju uraditi, i sve je više onih koji ne spavaju dovoljno, ali prema savetima centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ako ste bolesni, san je apsolutno potreban.

- Premalo sna onemogućava pravilno funkcionisanje imunog sistema i tako sprečava što brži oporavak - ističe Linda Anageva, doktorka. Koristite lekove koje vam je lekar dao, ali zapamtite da san može biti važnija preventivna mera od bilo kojeg leka.

UŽIVATE U OMILJENOM KOKTELU

Zaboravite na mit da alkohol uništava bakterije, a svakako biste ga trebali izbegavati ako ste bolesni.

- Alkohol direktno utiče na imuni sistem i podstiče dehidraciju te će bolest duže trajati - ističe Richard Barus, doktor. Alkohol će uticati i na san, što je ključni deo oporavka.

NE KONTROLIŠETE STRES

Hronični stres plus bolest su recept za katastrofu jer će prolongirati bolest, a i oporavak zbog proizvodnje hromona stresa koji će uticati na imuni sistem. Male količine stresa nemaju velik uticaj, ali ako se radi o onome koji je prisutan stalno, tu već dolazi do problema. Pokušajte se odmarati što više možete i bavite se aktivnostima koje vas opuštaju.

NE PIJETE DOVOLJNO TEČNOSTI

Količina vode koju unosite u organizam postaje važan faktor kada ste bolesni. Važno je i piti zdrave napitke, a to se većinom odnosi na čajeve i vodu, ali i supu. Studije pokazuju kako ćete takvim navikama skratiti tok bolesti i brže se oporaviti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading