RUSKI STRUČNJAK OTKRIVA KAKO DA SE BORITE PROTIV HIPERTENZIJE: Narodnom medicinom pobedite tihog ubicu

Autor: M. Stanić

Lifestyle

03.12.2020

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatra se da od visokog krvnog pritiska boluje više od milijardu ljudi na planeti. To ovu bolest, koju zbog izostanka simptoma nazivaju i tihim ubicom, čini najčešćom poznatom nezaraznom bolešću. Statistika u Srbiji je još poraznija jer oko polovine odrasle populacije boluje od hipertenzije. Kaže se da je osoba obolela ako je sistolni, gornji pritisak, iznad 140, a dijastolni, donji, iznad 90. Da bi se dijagnoza postavila, neophodno je da se ovaj pritisak ponavlja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ZUJANJE U UŠIMA I GLAVOBOLJA

Arterijska hipertenzija je podmukla bolest koja polako napreduje. Simptoma često nema, a ako se jave, to su glavobolja (najčešće potiljačna), zujanje u ušima i osećaj pritiska u glavi. Obično se otkriva slučajno na sistematskom pregledu. Zato je i razumljivo da mnogi imaju povišen krvni pritisak, a da to i ne znaju. Nekada se dešava da bolest toliko dugo nemo protiče da se otkrije tek kada dovede do angine pektoris ili infarkta srca ili mozga. Kod hronične hipertenzije komplikacije se najčešće ispoljavaju na bubrezima, mozgu i oku.

Neka se na trpezi nađu krompir u ljusci, grašak, suve šljive, pasulj, paradajz, skuša, ovsena kaša i orasi

Ruski fitoterapeut V. Povolnaja otkriva kako u kućnim uslovima da pripremite biljne preparate koji će vam pomoći da na prirodan način snizite krvni pritisak. Ipak, savetuje da se, pre svega, pridržavate dijete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Preporučujem da upotrebu soli smanjite na kašičicu dnevno, a količinu unete tečnosti na litar i po. Izbacite alkohol, jak čaj, kafu, začinjenu, prženu, masnu i konzerviranu hranu. Potrebno je da imate do pet manjih obroka. Prednost dajte povrću i voću, kao i hrani koja je bogata kalijumom. Neka se na trpezi nađu krompir u ljusci, grašak, suve šljive, pasulj, paradajz, skuša, ovsena kaša i orasi - savetuje V. Povolnaja i dodaje da uspeh u lečenju ne zavisi samo od lekara i kompetentne terapije već najvećim delom od svesne promene u načinu života pacijenta.

50 odsto odrasle populacije u Srbiji boluje od hipertenzije

LEKOVITO BILJE

Ona objašnjava da, ako ste odlučni da izbegnete zastrašujuće komplikacije hipertenzije i borite se za oporavak, veliku pomoć možete da pronađete u biljnim narodnim lekovima.
- Iz iskustva znam da, iako krvni sudovi ne mogu da vrate mladost, početne dve faze hipertenzije su reverzibilne pomoću lekovitog bilja. Sada lekari češće prepisuju savremene lekove za pritisak, ali ja više volim staru i dalje popularnu monoterapiju biljem, koja se takođe koristi u kompleksnom lečenju - kaže ruski fitoterapeut.

 

Disanje stomakom za opuštanje

Dr Genadij Malahov predlaže posebnu metodu disanja za osobe s visokim krvnim pritiskom.
- Predlažem vam disanje stomakom. Ono vas smiruje i na taj način snižava se krvni pritisak. Disanje stomakom vrlo je jednostavno. Najpre izdahnite vazduh i stegnite stomak. A zatim udahnite vazduh tako što ćete prilikom udisanja isturiti i zaokrugliti stomak. Što je ređe i laganije udisanje i izdisanje, to smo smireniji. Dok udišete, zamišljajte da udišete zlatnu životnu energiju, a dok izdišete, nasuprot tome, zamišljajte da izbacujete iz organizma sve što je prljavo i patogeno. Pri takvom disanju naši krvni sudovi se opuštaju, srce spokojnije radi, cirkulacija krvi je ravnomernija i pritisak se snižava - objašnjava ruski lekar.

 

PRIRODNI LEKOVI ZA LEČENJE POVIŠENOG KRVNOG PRITISKA

* Lečenje belom imelom

Kašiku suvog lišća bele imele prelijte s pola litra vode i kuvajte pet minuta. Procedite nakon sat vremena. Uzimajte tri puta dnevno po dve kašike ovog čaja pre obroka. Kura traje od mesec do mesec i po dana.
* Sok cvekle

Pijte dnevno čašu soka cvekle. Napravite ga u sokovniku ili blenderu. Ako vam se ukus ne sviđa, začinite s malo soka ananasa.
* Lekovita biljka bajkalska kapica

Jedna je od 10 najpopularnijih biljaka koje evropska medicina koristi za bolje snabdevanja mozga krvlju. Tinktura se može pripremiti od korena biljke, koji ćete preliti vodkom u odnosu 1:10. Nakon 20 dana procediti. Uzimati od 15 do 30 kapi razblaženih u 50 mililitara vode tri puta dnevno mesec dana.
* Biljna mešavina za hipertenziju

Pripremite mešavinu od jednakih delova sledećih biljaka: slatke deteline, origana, mente, imele, ruzmarina i hmelja. Prelijte čašom ključale vode i procedite nakon sat vremena. Pijte tri puta dnevno po šolju 15 minuta pre obroka mesec dana.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading