ZLATAN SAVET: Evo kako da SAČUVATE psihičko zdravlje tokom pandemije koronavirusa!

Autor:

Lifestyle

30.11.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve bi odrasle osobe trebale raditi najmanje 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno, što je još važnije za dobrobit i mentalno zdravlje u eri koronavirusa, objavila je u sredu Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u svojim prvim smernicama u deceniji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Preporuča se da deca i adolescenti imaju prosečno jedan sat svakodnevne fizičke aktivnosti te da ograniče vreme pred ekranima, navodi "Zadovoljna.hr".

Ljudi svih uzrasta moraju nadoknaditi rastuće sedilačko ponašanje telesnom aktivnošću kako bi smanjili rizik od bolesti i dodali godine u svoj život, rekli su u SZO pokrećući svoju kampanju "Every Move Counts" (Svaki korak se računa).

Povećavanje fizičke aktivnosti ne samo da pomaže u prevenciji i upravljanju bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i rakom, već takođe smanjuje simptome depresije i anksioznosti, smanjuje pad kognitivnih sposobnosti, uključujući Alchajmerovu bolest, i poboljšava pamćenje, rekao je Rediger Kreč, direktor SZO za unapređenje zdravlja.

Svaka četvrta odrasla osoba i četiri od pet adolescenata nemaju dovoljno fizičkih aktivnosti, što može uključivati ​​šetnju, biciklizam, baštovanstvo i čišćenje, upozorava SZO. Trudnicama i majkama nakon porođaja preporučuje se od 150 do 300 minuta umerene do snažne aerobne aktivnosti nedeljno.

Prema mišljenju Džuane Vilumsen, tehničke službenice SZO, to donosi zdravstvene koristi i za majku i za bebu.

Na primer, kod žena koje su fizički aktivne tokom trudnoće smanjenje se rizik od gestacijskog dijabetesa za 30 posto, rekla je.

Odraslima starijim od 65 godina savetuju se vežbe za jačanje mišića i aktivnosti usresređene na ravnotežu i koordinaciju kako bi sprečili kasnije padove. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading