OTKRIVAMO NARODNE LEKOVE PROTIV EKCEMA: Ove je hrana koja pomaže, a ima i JEDNA STVAR koju ne smete da dodirujete!

Autor: Republika

Lifestyle

29.11.2020

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najjednostavnije rečeno, ekcem predstavlja preteranu reakciju kože na uobičajene alergene iz okoline i i te kako može biti neprijatan za osobu koja boluje od njega. Iako nije zarazan i ne prenosi se dodirom, ljudi često s podozrenjem gledaju na osobe obolele od ekcema, narušavajući time njihovo i onako krhko samopouzdanje.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience
Foto: Ilustracija

Iako su uzroci pojave ekcema još nedovoljno razjašnjeni, zna se da se može pojaviti na svim delovima tela, čak i na onim koji imaju prirodno zadebljalu kožu, kao što su dlanovi i stopala, ali je nešto češći na delovima tela gde se koža savija.

Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, suva koža ili sitni plikovi na koži. Pre bilo kakvog lečenja potrebno je posetiti alergologa, koji će utvrditi koji je to alergen glavni uzročnik ekcema. Potrebno je uraditi i osnovne laboratorijske analize jer nastanak ekcema može biti povezan s nedostatkom vitamina B6 i cinka.

NASLEDNA BOLEST

Procenjuje se da od tri do sedam odsto populacije ima neku vrstu ekcema, a kod više od 70 procenata obolelih reč je o naslednoj bolesti. Većina karakterističnih znakova ekcema se kod pacijenata javlja u ranom detinjstvu i to obično pre pete godine života. Ekcem je vrlo individualan, a simptomi mogu varirati u zavisnosti od godina života i specifičnosti vrste koju imate. Simptomi ekcema mogu doći i otići. Za neke ljude ekcem odlazi s vremenom, a za druge ostaje doživotno stanje.

RepublikaFoto: Photo by Icons8 Team on Unsplash
Foto: Ilustracija

Tretmani za lečenje ekcema uključuju steroidne kreme ili oralno primenjene steroide, antihistaminike, terapiju UV svetlom, lekove koji utiču na imunološki sistem i antibiotike. Ono što oboleli prvenstveno mogu da učine za sebe jeste da koriste isključivo pamučnu odeću, kroz koju će koža moći da diše, i izbegavaju jaka hemijska sredstva za higijenu. U konsultaciji s lekarom, koriste se kreme i masti za ekcem, koje imaju veliku ulogu u zaštiti kože od isušivanja i od alergena.

Izbegavajte predmete od nikla

Interesantan je podatak da je neposredno posle uvođenja evra među stanovnicima evrozone bio primećen povećan broj slučajeva dermatitisa. Ispostavilo se da novčići od dva evra imaju znatan sadržaj nikla, koji je poznat "po zlu" među dermatolozima i onima koji pate od alergija. Nikl se često koristi i za izradu metalne dugmadi za farmerke i uzrokuje u nekim slučajevima čak i pojavu otvorenih rana.

Lečenje je kompleksno jer nijedna od metoda nije u potpunosti uspešna, zato se treba naoružati strpljenjem i biti uporan. Svakako neće biti naodmet da pokušate da olakšate koži prirodnim sredstvima po preporuci ruskih lekara. Specijalista-dermatolog iz sanktpeterburške bolnice doktorka Valerija Nikolajevna Mališeva savetuje ljudima koji pate od ekcema da sami pripreme oblogu i kupku od bundeve. Ove narodne lekove mogu koristiti i deca, koja su često podložna ekcemu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

LEKOVI IZ PRIRODE

- U Rusiji se od davnina za borbu s ekcemom koristi bundeva. Uzmite žutu bundevu srednje veličine. Skinite koru i isecite na krupne komade. Bundevu kuvajte u mleku s većim procentom masnoće od 10 do 15 minuta, a zatim je izvadite iz mleka i napravite pire. Stavite pire od bundeve na gazu, složenu u nekoliko slojeva. Oblogu stavite na kožu obolelu od ekcema. Držite oblogu od 10 do 15 minuta, a zatim oblogu bacite i napravite novu, koju ćete takođe da držite od 10 do 15 minuta. Cela procedura traje ukupno oko pola sata. Ova obloga smanjuje i upalu i svrab na koži - savetuje dr Mališeva i daje još jedan recept s bundevom, za kupku protiv ekcema.

- Svežu bundevu izrendajte ili iseckajte u blenderu. Ovu kašu iscedite, pa dobijeni sok pomešajte sa sveže pripremljenim čajem od kamilice. Smesu sipajte u kadu s toplom vodom za lekovitu kupku u trajanju od 10 do 15 minuta. Posle pet dana primene kupki dolazi do poboljšanja stanja, ekcem i svrab se smanjuju, a koža počinje da se regeneriše.

RUSKI NARODNI LEKOVI PROTIV EKCEMA

Breza i vinova loza

Šaku osušenih ili svežih resa breze sipajte u tri decilitra ključale vode i kuvajte 15 minuta. Sklonite s vatre i ohladite. U mlak čaj natapajte obloge i stavite na deo kože koji je pod upalom. Na isti način možete koristiti i čaj od listova vinove loze, koji se priprema tako što se puna šaka ovih listova prelije s tri decilitra ključale vode.

Kantarion

Usitnite 25 grama svežih cvetova i listova kantariona i potopite u 200 mililitara maslinovog ulja. Ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom, mešajući jednom dnevno, a zatim procedite. Ovo ulje mažite na mesta zahvaćena ekcemom. Možete napraviti i sok ceđenjem cvetova kantariona u razmeri 1:4 i pomešati s rastopljenim puterom. Ohladite, čuvajte u frižideru i koristite po potrebi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brusnica

Pomešajte 50 mililitara svežeg soka od prethodno ispasirane i proceđene brusnice, s istopljenim i prohlađenim vazelinom, dobro promešajte i sipajte u teglicu. Mast čuvajte u frižideru i mažite na obolele delove po potrebi.

Aloja i med

Da bi se smanjila upala i crvenilo kože, pomešajte jednake količine soka alojinog lista i meda. Smešu nanesite na bolno mesto.

Bokvica i hajdučka trava

Pomešajte po punu šaku bokvice i hajdučke trave i dobro isitnite ili istucajte u avanu. Smešu stavite na gazu i prislonite na kožu pod upalom. Hajdučka trava dobra je za prečišćavanje krvi, a sadrži i selen, čiji je deficit često i uzrok pojave ekcema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kamilica i lipa

Smešu jednakih delova cvetova kamilice i listova lipe umotati u gazu i spustiti u ključalu vodu na oko pola minuta. Sačekati da se prohladi, pa mlaku smešu prisloniti na upaljenu kožu.

Koren celera

Iscediti sok od većeg narendanog korena celera. Ovaj sok čuvati u flaši u frižideru i piti po kašičicu pola sata pre obroka.

Krompir

Sirovi, narendani krompir je poznat i kao lek za ekceme na koži. Na pola čaše rendanog krompira dodajte kafenu kašičicu meda. Smesu stavite na gazu i tako napravite oblogu za oboleli deo kože. Kroz dva sata zamenite oblogu svežom. Drugi način jeste da narendate sirovi krompir, prislonite na mesto gde se javio dermatitis i povežete gazom.

HRANA KOJA MOŽE DA POMOGNE U BORBI PROTIV EKCEMA

* Plava morska riba, kao što su losos, bakalar, skuša, haringa i tuna, odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje mogu smanjiti simptome ekcema.

* Orašasti plodovi i semenke, posebno seme lana.

* Banane su bogate magnezijumom, koji snižava histamin, kao i vitaminom C i kalijumom. Magnezijum je neophodan za normalnu funkciju vitamina C, kao i kalcijuma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Heljda je bogata kvercetinom, koji se smatra ključnim sastojkom za borbu protiv ekcema jer je snažan protivupalni i antihistaminski agens. Ostala hrana bogata kvercetinom uključuje agrume, jabuke, brokoli, bobice i mladi luk.

* Zobena kaša ima visok nivo cinka, minerala poznatog u borbi protiv ekcema.

* Kokosovo ulje, koje se pokazalo kao sjajan kućni lek u borbi protiv ekcema, i spolja i iznutra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading