JEDITE BEZ GRIŽE SAVESTI: Uz ovaj trik smanjićete kalorije u testenini i sačuvati vitak stas!

Autor:

Lifestyle

21.11.2020

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Testenina je omiljeno jelo mnogih ljudi širom sveta. Međutim, ukoliko pazite na liniju ili ste skloni gojenju, preporučuje se da je ne jedete često i nikako u velikim količinama. Donosimo vam trik uz pomoć kojeg možete uživati u omiljenom jelu, ali sa smanjenim brojem kalorija!

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Koliko god ukusna bila, testenina je sama po sebi skrob, koji nije naročito dobar za ljude. Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u ljudskom telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!

Sve što treba da uradite jeste da je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite, pa ponovo zagrejete!

U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom podgrejana.

Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I'm a doctor (Veruj mi, ja sam lekar), koju emituje televizija BBC.

Drugim rečima, podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o tjestenini, su puno zdravija opcija. Na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i gojenja, savetuje doktor Zdravko Dren, a prenosi novi.ba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading