JOGA ZA POČETNIKE: Tri vežbe koje možete raditi sami!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

20.11.2020

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Joga je vrlo suptilna, specifična i zahtevna disciplina koja obnavlja energiju, rešava mnoge zdravstvene probleme, ali i zahteva strpljenje. Kako bismo izvodili vežbe, odnosno asane, potrebno je da uvedemo duh i telo u fazu opuštanja. Zato se nikako ne preporučuje da pokušavate izvođenje komplikovanih asana bez instruktora koji će vam pružiti podršku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Svi koji žele da praktikuju jogu treba da nađu instruktora koji će ih lagano uvesti u sve položaje. Položaje treba izvoditi polako i pažljivo, na prazan stomak, u periodu dana koji vam najviše odgovara. Sve se izvodi u granicama prijatnosti. Ukoliko osetite bol, izađite iz položaja i uđite u početni, osnovni položaj sidhasana, udoban položaj. Položaje treba uskladiti s udahom i izdahom. Udah je u položaju, a izdah dok izvodimo položaj. Položaj izvodimo lagano i svesno. Ne odustajemo, svaki dan ponavljamo položaje koji nam prijaju. S vremenom postižemo savršen položaj, maksimum i fleksibilnost tela, bolje smo raspoloženi i spremni za svakodnevni stres - kaže za Srpski telegraf Andrijana Marijanušić, sertifikovani instruktor joge, i otkriva tri jednostavne asane koje možete izvoditi sami, bez bojazni da ćete se povrediti.

* Utkata konasana - poza boginja

- jača kosti

- otvara dno karlice i jača noge

- gradi energiju, snagu i samopouzdanje

* Tadasana - planina

- povećava savitljivost kičme

- otvara grudni koš i povećava kapacitet pluća

- povećava koncentraciju i smiruje um

- priprema za meditaciju

Može se raditi u kancelariji ili kod kuće, ako posao zahteva dugotrajno sedenje, da bi se odblokirale čakre i energetski kanali.

 

* Ado muka svanasana - pas koji gleda dole

- uzemljuje telo

- jača srž

- povećava izdržljivost

- otvara ramena i ruke

- isteže zadnju ložu, opušta kukove

- popravlja varenje

- napaja telo energijom

- reguliše migrenu

Ova asana pomaže kod stanja niskog krvnog pritiska. Mogu da je rade i deca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading