ODBACITE ZABLUDE! U OVAJ mit o menstruaciji i dalje veruje 95 odsto žena, ali NAUKA JE REKLA SVOJE!

Autor: Republika

Lifestyle

18.11.2020

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki psiholog Marta MekKlintok je 1971. godine objavila svoju prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji, odnosno o pojavi koja tvrdi da postoji usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje često vremena provode zajedno.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mesečevih mena. Mnoge žene su tada potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procenjuje se da i danas 95 odsto pripadnica lepšeg spola veruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije provedeno je mnogo novih istraživanja o istoj temi i nijedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na njenu studiju iz 2013. godine, ne postoji nijedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mena na usklađivanje ciklusa, piše zadovoljna.hr.

 

Stručnjaci ovu pojavu pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se ciklusi pre ili kasnije "preklope" tokom određenog vremenskog perioda. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom sveta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija i te kako postoji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading