Nikako ne bi trebalo da pijete vodu iz PLASTIČNE FLAŠICE koja je stajala u autu! Evo zašto

Autor: Republika

Lifestyle

15.11.2020

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promeniti sastav napitaka u njima!

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura oko 30 stepeni Celzijusovih, u automobilu će porasti do čitavih 45 stepeni nakon samo pola sata mirovanja. U letnim mesecima, pak, temperature dosežu između 50 i 70 stepeni Celzijusovih!

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sedeti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Bisfenol A i antimon

Studije su pokazale da plastične boce pri zagrevanju ispuštaju štetnu materiju bisfenol A, koja u telu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput gojaznosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji takođe može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se uputstava na deklaracijama za napitke u plasičnim bocama, čuvajte ih na hladnom i suvom mestu i tako sprečite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading