LEGLO ZARAZA: Ove stvari ne pozajmljujte nikome

Autor:

Lifestyle

06.11.2017

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi znamo da se češalj i četkica za zube ne pozajmljuju. Međutim, ima mnogo drugih kozmetičkih stvari, koje delimo, a ne bismo smeli. Ove stvari ne bi trebalo da imaju više od jednog vlasnika, zato vodite računa šta, kome pozajmljujete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne dajte kućne papuče gostima

Kućne papuče

Kada dođu gosti kod vas, normalno je da im date papuče. Međutim kada nosite vi ili vaši gosti cipele neko duže vreme tokom dana, noge počinju da se znoje i stvaraju pogodno tlo za gljivice. Zato bi bilo najbolje da imate dva tri para papuča, koje će vam isključivo služiti za to kada neko svrati. 

Bonus savet:  Pokušajte da ne obuvate papuče na mokre noge, da biste sprečili pojavu gljivica i bakterija. Čak i ako govorimo o vašem omiljenom paru, nemojte ih dugo nositi: najbolje je da ih promenite nakon šest meseci, prenosi Bright Side.

Predmeti za negu kože

Četke za čišćenje lica, nanošenje maske, masažni valjci i specijalni sunđeri za šminanje, izgledaju lako za održavanje.

Međutim, vremenom na ovom priboru za negu počinju da se gomilaju delovi kože koji sadrže bakterije, što može da stvori akne.

Bonus savet: Nakon svake upotrebe pribor operite vodom i sapunom. Takođe se preporučuje da ih menjate na svaka dva meseca. 

Kozmetički pribor

Pincetu, grickalicu za nokte, epilator, brijač i ostalu kozmetičku opremu, ne bi trebalo da delite ni sa kim.

Naime, kada se često koriste, ovi predmeti zadržavaju na površinama, nevidljive mikroskopske kapljice krvi. Ne delite ih sa bilo kim, ako želite da izbegnete herpes i gljivičnu infekciju.

Bonus savet: Nakon svake upotrebe, obrišite pribor alkoholom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Četke su leglo zaraza

Peškiri

Peškir bi trebalo da služi za upijanje veće količine tečnosti sa kože. Zbog toga, čak i kada ste savršeno zdravi, povećana vlažnost unutar kupatila, postepeno pretvara natopljen peškir u savršeno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica.

Bonus savet: Peškir bi trebalo da menjate na svaka 3 dana. Umesto da ga sušite u kupatilu, najbolje je da to uradite na terasi ili na nekom vlažnom mestu. Posle svake upotrebe obavezno osušite peškire i ne zaboravite da ga ispeglate posle pranja.

Dezodorans u stiku

Čak i ako sam dezodorans ima antibakterijska svojstva, površina koja dolaze u kontakt sa kožom može da sadrži bakterije. Na kraju krajeva, tu su i same bakterije kože koje, izazivaju miris znoja.

Bonus savet: Najbolje je da koristite dezodorans odmah nakon tuširanja, dok je koža i dalje čista. Ako vam je potrebno osvežavanje pazuha tokom dana, prvo ih obrišite vlažnom maramicom.

 

 

 

Vikleri i pribor za kosu

Većina ljudi zna da pozajmljivanje četke za kosu, odnosno, predmeta koji dolaze u kontakt sa temenom glave, nije baš najbolja ideja.

Bonus savet: Mekane četke od prirodne dlake, trebalo bi da perete na pet nedelja, dok metalne četke možete svakodnevno da perete, ali ih obavezno nakon toga dobro osušite.  

Slušalice

Svaka osoba ima određenu ravnotežu bakterijske flore u ušima. Kada god odlučimo da podelimo slušalice sa prijateljem, mi rizikujemo da stvorimo dizbalans bakterija, što dovodi do zaraze uha.  

Bonus savet:  Ne natapajte slušalice alkoholom, da ne biste oštetili zvučnik, već nanesite malu količinu taman toliko da ih dezinfikujete. Obavezno očistite slušalice, najmanje jednom nedeljno.

Karmin ili sjaj

Herpes se vrlo lako prenosi preko karmina ili sjaja za usne. Čak i kada osoba koja ima herpes virus, nema jasno izražene simptome u trenutku kada koristite isti predmet, virus se zadržava u ustima i prenosi kroz pljuvačku.

Protiv herpesa još uvek ne postoji 100 % efikasan lek, pa bi bilo najbolje da kupite sebi karmin ili sjaj za usne dok ne bude prekasno. 

 

 

 

Bonus savet: Da biste izbegli gomilanje prljavštine i bakterija, povremeno čistom tkaninom otklonite gornji sloj ruža.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading