SPREČITE ŠEĆERNU BOLEST: Ovo su 7 stvari koje treba da uradite kako biste smanjili šanse da dobijete DIJABETES!

Autor: Republika

Lifestyle

14.11.2020

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski dan šećerne bolesti obeležava se 14. novmebra širom sveta s ciljem podizanja svesti javnosti o bolesti, njenoj problematici i mogućoj prevenciji.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Naime, postoje dva tipa šećerne bolesti, a to su tip 1 u kom gušterača ne proizvodi insulin i tip 2 u kom je učinak proizvedenog insulina smanjen.

Simptomi se mogu pojaviti iznenada ili postepeno, u većem ili manjem broju, to zavisi od osobe do osobe. Upravo je zbog postavljanja dijagnoze i lečenja, važno znati prepoznati prve simptome bolesti.

Najčešći simptomi podrazumevaju hroničan umor, smanjenje energije, pojačanu žeđ ili mokrenje, debljanje ili mršavljenje, neuobičajenu glad, zamućenje vida, pa i teško i sporo zarastanje ranica i sličnih oštećenja na koži. Drugi, ređi simptomi mogu biti svrbež i suvoća kože, zadah na aceton, mučnina i bolovi u stomaku, kao i gljivične infekcije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako sprečiti šećernu bolest?

Osim genetskih predispozicija, na razvoj šećerne bolesti utiče današnji način života koji podrazumeva dugotrajno sedenje i smanjenu telesnu aktivnost, kao i nezdrave prehrambene navike. Na razvoj šećerne bolesti tipa 2 utiče mnogo faktora, ali svakako jedan od najuticajnijih je spomenuti način života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Bavite se redovitom fizičkom aktivnošću

Mnogobrojna istraživanja iz različitih delova sveta pokazala su da promena životnog stila i uključivanje fizičke aktivnosti i zdrave ishrane mogu da spreče obolijevanje od šećerne bolesti tipa 2. Međunarodna dijabetička federacija (IDF) preporučuje fizičku aktivnost barem tri do pet puta nedeljno u trajanju od 30 do 45 minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Smanjite gazirana i zaslađena pića

IDF donosi preporuke i o poželjnim pićima i hrani s ciljem prevencije šećerne bolesti, ali i opšte brige o fizičkom i mentalnom zdravlju. Voda, kafa ili čaj mnogo su bolji odabir za organizam od gaziranih ili preterano zaslađenih pića. Preporučuje se izbegavanje alkoholnih pića ili bar smanjiti konzumaciju istih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Jedite zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće bogato je vitaminima, mineralima i drugim nutritijentima korisnim za ljudsko zdravlje. Poželjno je pojesti barem tri porcije povrća dnevno, a pogotovo zelenih lisnatih plodova poput blitve, kelja, salate i spanaća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Ograničite unos voća

Voće je prepuno korisnih vitamina i minerala, ali sadrži i visok nivo šećera. Osobama koje boluju od šećerne bolesti tipa 2, ali i onima koje spadaju u rizičnu grupu za dobijanje iste preporučuje se ograničavanje unosa voća na tri porcije dnevno. Poželjno je konzumirati voće s nižim glikemijskim indeksom poput jabuka, pomorandži i jagoda, a ograničiti unos onih s visokim glikemijskim indeksom poput zrelih banana, dinja i lubenica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. Smanjite unos crvenog mesa

Lakeri savetuju i ograničavanje unosa crvenog mesa, kao i konzumaciju pilećeg belog mesa ili morskih plodova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Pametno birajte hleb i masnoće

Rafinirani ugljeni hidrati poput belog hleba i testenina brzo podižu nivo šećera u krvi pa je poželjno smanjiti unos ovih namirnica. Umesto belog brašna jedite umjerene količine hrane napravljene od integralnih žitarica. Takođe, nemojte izbegavati masnoće, ali birajte one mononezasićene koje se nalaze u maslinama i maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima.

RepublikaFoto: Photo by Martin Brosy on Unsplash
Foto: Ilustracija

7. Idite na redovne preglede kod lekara

Šećerna bolest tipa 1 ne može se sprečiti, ali prepoznavanjem simptoma, pravovremenim postavljanjem dijagnoze, promenom životnog stila, redovnim lekarskim kontrolama i podrškom bližnjih moguće je sprečiti potencijalne komplikacije bolesti. Vodite računa o svom zdravlju i redovno idite lekaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading