BUDITE DOBAR RODITELJ: Deca pamte koliko ste ih voleli

Autor:

Lifestyle

05.11.2017

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko ne može da se seti svega što se dešavalo tokom detinjstva, ali neke događaje i doživljaje sigurno nikada neće zaboraviti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vreme koje posvetite deci je vrednije od svakog drugog posla u životu

Za takve trenutke su gotovo uvek odgovorni roditelji, što znači da on njih zavisi čega će se čovek sećati iz detinjstva. Evo koji su to momenti:

  • Trenutke kada su se zbog roditelja osećali sigurno (ali i nesigurno). Deca su jako osetljiva i dok su mali neprestano osećaju potrebu da budu zaštićeni. Oni će sigurno pamtiti kako ste terali čudovišta ispod kreveta i grlili ih nakon noćnih mora. Sećaće se i trenutaka kada ste vikali na njih, a niste imali pravo. To su trenuci kada će se vaš karakter pretvoriti u čudovište kojeg se boje.
  • Trenutaka kada ste im se potpuno posvetili. Kažu da, kada vas dete stalno zove da se igrate s njime, premalo dobija roditeljsku pažnju. Kada ostavite sve, i posuđe, i veš, i telefon, i posvetite se svom detetu, ono će to osetiti. Igraćete se s njim. To su trenuci kada ćete stvoriti uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život.
  • Način na koji razgovarate sa svojim supružnikom. Najbolji način da dete naučite šta je ljubav je da se prema svom partneru odnosite sa ljubavlju i poštovanjem. Način na koji postupate sa njim duboko će uticati na njihovo ponašanje u budućnosti.
  • Vaše reči podrške, ali i kritike. Dečiji psiholozi ističu da stalno govorenje "bravo" ne pomaže deci. Može im i naštetiti. Međutim, nije dobro da reči podrške izostaju. To su reči koje jačaju njihovo samopouzdanje i veru da mogu ostvariti ono što žele. Vaša kritika će im se možda još više useći u pamćenje. To su reči koje bole i ako budete grubi, uticaće na njihov odnos prema vama i samima sebi. Iako je vaš zadatak da formirate decu, čak i ako imate kritiku, radite to s rečima punima ljubavi i ohrabrenja.
  • Vaše porodične tradicije. Način na koji slavite Božić verovatno će biti način na koji će i vaše dete kada odraste želeti da slavi. Kroz porodične tradicije ono stiče lepe uspomene koje želi da ponavlja. Uostalom, deca vole predvidive stvari. Sami stvorite svoje tradicije slavljenja rođendana, godišnjih odmora i pobrinite se da to ostanu lepe uspomene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading