Imate li prijatelje sa benefitom?

Autor: esquire.rs, republika.rs

Lifestyle

11.11.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada smo jednom za svagda utvrdili da muškarci i žene mogu da budu prijatelji u punom smislu te reči, ostalo je samo da se suočimo sa poslednjim izazovom njihovog druženja. Šta učiniti sa seksualnom tenzijom?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Muškarci i žene mogu da budu prijatelji samo ako su oboje ružni – stav je šesnaestogodišnje korisnice internet foruma posvećenog svim zamislivim zavrzlamama među polovima. Ovaj naivni stav i ne naročito pažljiv izbor reči posledica su neiskustva i štaviše zvuče simpatično. Jer, tinejdžerka jeste na tragu rešenja večite dileme o muško-ženskim prijateljstvima. Još samo kada bi imala dovoljno godina da shvati da seks nije uživanje rezervisano isključivo za lepe i neodoljive, kao i to da lepota nije jedini uslov za rađanje strasti.

Kada, sa aspekta našeg vremena, razmišljamo o tom neobičnom paru prijatelja koji čine jedna žena i jedan muškarac pitamo se isto što su se mnogi, decenijama pre nas, pitali: Ima li seksa među njima? Razlika je samo u reakcijama na odgovor pod pretpostavkom da bude potvrdan. Na mesto nekadašnjeg čuđenja, osude ili prekornog vrtenja glavom danas dolazi jedno kratko, lako i simpatijama nabijeno – Cool!

Istraživanja stručnjaka sa američkih univerziteta potvrdila su činjenicu da su muško-ženska prijateljstva sve brojnija. I ne samo to. Zabeležen je ozbiljan procenat muškaraca koji su odgovorili da je njihov najbolji prijatelj upravo ženskog pola. Krute regulative društvenog života, koje su činile da takvi parovi prijatelja uvek budu posmatrani sa sumnjom i podozrenjem, odavno su iza nas. To naravno ne znači da tip koji je upravo ispratio najbolju drugaricu, ušao u bar i seo za sto za kojim ga očekuje isključivo muško društvo neće biti suočen sa pitanjem: I, kako je bilo?

RepublikaFoto: Photo by Becca Tapert on Unsplash
Foto: Ilustracija

Neke su predrasude večne. Neki stereotipi ne zastarevaju. Ali, da li su zaista predrasude? Čak 62% ispitanika potvrdilo je da u odnosu sa prijateljem suprotnog pola oseća seksualnu tenziju. Iako muško-ženska prijateljstva odavno ne predstavljaju nešto egzotično, neuobičajeno ili nedolično, činjenica je da je pitanje privlačnosti ono što ih kad tad očekuje. Na samom početku, tokom druženja, sve vreme ili sasvim iznenada. Bilo kako bilo, odnos im stoji na putu.

Psiholozi su se odavno složili povodom pozitivnih strana ovakvih druženja. Utisak je da su sve njihove teorije utemljene na onoj čuvenoj - Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere.

Muškarci su introvertni i konfuzni u analiziranju sopstvenih emocija, žene su intuitivne i otvorene za razgovor o svemu što je vezno za osećajnost. Muškarac oseća neprijatnost kada o emocijama razgovara sa drugim muškarcima. Takvi razgovori se prekidaju pre nego što počnu. Žene se povodom istih pitanja sporazumevaju završavajući jedna drugoj rečenice. I uvek mogu još dublje, šire, iz nekog novog ugla. Zbog toga je zainteresovana, prijateljski nastrojena žena, najbolji izbor za muškarca u problemu. Prijatelj koji mu je neophodan. Put do razumevanja ženske mudrosti. Podrška i dobar savetodavac, ohrabrenje i oslonac.

U tom smislu, mišljenje da su ovakva prijateljstva samo izgovor da se što brže i lakše dođe do odnosa pada u vodu. Polovi se razlikuju. Možda se nikada neće razumeti do kraja. Možda to nikada i ne bi trebalo da se desi. Možda bi nekakava ogoljena, definitivna teorema zauvek uništila inspirativnu i kreativnu tenziju među njima. Ali, intimni odnos nije jedina moguća stvar koja može da poveže slobodnog muškarca i slobodnu ženu. Može i kolegijalnost, prijateljstvo, savezništvo. Ali, koji god model odnosa da izaberu, seksualna tenzija neće biti uklonjena.

RepublikaFoto: Photo by Kaitlyn Baker on Unsplash
Foto: Ilustracija

U jednom istraživanju koje je obuhvatilo 88 parova pokazalo se da i žene, gotovo u istoj meri kao i muškarci, osećaju seksualnu zainteresovanost za svog prijatelja suprotnog pola. One su samo veštije u tome da je odlože, da realizaciju sačuvaju za pravi trenutak. A u istoj studiji dokazano je da se pod pravim trenutkom smatraju lomovi u njihovim aktuelnim vezama, razočarenje u partnera, nestanak zaljubljenosti i zainteresovanosti za nekog drugog muškarca. Tamo gde su muškarci nestrpljivi i netaktični, žene su vešti kalkulatori. U svakom slučaju, prijatelj suprotnog pola je opcija, mogućnost, šansa. Potrebno je samo već zapaljenom fitilju dozvoliti da se razgori.

Duh vremena im ide na ruku. Frends with benefits - fraza, etiketa ili oznaka, koja na srpski jezik ne može da bude prevedena tako da zvuči podjednako efektno i upečatljivo kao na engleskom, nije nikakva novina. Ljubav je pretrpela demokratizaciju, seks je doživeo revoluciju. Svi su posrednici nestali. Brakovi se ne ugovaraju, veze se ne skrivaju. Danas svako svakoga može da voli. Ili da samo ode u krevet sa njim.

U kultnom, domaćem filmu Ubistvo sa predumišljajem, junakinja koju igra Branka Katić objašnjava Bogdanu, muškarcu koji je čitav život proveo u nekoj zabiti između Srbije i Hrvatske, svoj odnos sa prijateljem, beogradskim šmekerom i izdavačem, Debelim: Prijatelji smo. Jeste, jednom smo se kresnuli, onako, drugarski, iz čiste dosade. Ovo je dvadeseti vek, ne trebaju ti zaruke da bi uhvatio devojku za sisu...

RepublikaFoto: Photo by Brooke Cagle on Unsplash
Foto: Ilustracija

Onog momenta kada su seks i vođenje ljubavi podeljeni na dve, sasvim različite kategorije, sve zabune su nestale. Oslobođen tereta ili lepote intime, očišćen od emocija a samim tim i očekivanja u maniru šta će biti posle - seks zaista može da bude sve. Može da bude shvaćen na hiljadu načina i da pritom nijedan ne bude pogrešan. Zabava. Antibiotik. Pomoć u pravom trenutku. Opuštanje. Beg od problema. Trenutna inspiracija. Prekraćivanje vremena. Eksperiment. Potreba. Hir. Slučajna želja.

Nekada nedopustiv, zatim sumnjiv i neočekivan, a danas sasvim uobičajen par prijatelja koji čine jedan muškarac i jedna žena, rešio je i poslednji problem. Seks više nije kost u grlu njihovog druženja, pretnja po opastanak prijateljstva, signal za uzbunu i neizbežni rastanak, udaljavanje, distanca. Naprotiv. Može se razumeti i kao izraz lojalnosti prijatelju kome je upravo to neophodno baš kao što je prijateljici, nekoliko dana ranije, trebalo rame za plakanje ili društvo za vijanje bivšeg po gradu. I obrnuto. Ženama nije uskraćeno pravo da budu inicijatori. Benefit nije privilegija muškog prijatelja. A, ukoliko se, nakon što se strasti smire, pojave do tada nepoznata, čudna osećanja kojima se niko nije nadao, prijateljima ne preostaje ništa drugo nego da sednu za sto. I da počnu sve iz početka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading