GOJAZNOST, ALKOHOL, DROGE... Brojne stvari štete MOZGU, ali OVE jednostavne aktivnosti ga PODMLAĐUJU!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

09.11.2020

17:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajna uspešnog podmlađivanja nije u zatezanju lica i uklanjanju bora, već u očuvanju i poboljšanju funkcionisanja mozga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj organ se sastoji od 100 milijardi neurona, a broj veza između njih je veći od broja zvezda. Njegov uravnotežen rad pruža nam zdravlje, blagostanje i mudrost.

Međutim, svakodnevno gubimo 85.000 moždanih ćelija, što ima za posledicu da starimo, odnosno s godinama ne možemo da obavljamo sve više psihičkih i fizičkih aktivnosti.

Poznati neurolog Danijel Amen otkrio je proverenu metodu koja usporava ili čak preokreće proces starenja mozga.

Najbolja osobina mozga jeste njegova fleksibilnost. Zato svako može poboljšati stanje mozga ako to zaista želi. Jasan um podrazumeva zdrav mozak.

- Čim naučite da volite svoj mozak i oslobodite se loših navika, moći ćete da koristite ovaj važan organ u puno većem kapacitetu - tvrdi Amen.

Trebalo bi da se pravilno hranimo, obezbedimo sebi dovoljno sna i imamo pozitivan pogled na život. Zapravo, potrebno je da celu životnu filozofiju gradimo na pozitivnoj osnovi. Ovo s početka može delovati teško, čak i nemoguće, ali uz jaku volju i želju da pomognete mozgu brzo ćete se navići. Slično misli i neurolog Majkl Mercenih sa univerziteta u Kaliforniji, koji tvrdi da je ključ u neurogenezi, našoj sposobnosti da kontinuirano razvijamo nove sinapse i neurone u mozgu. Podmlađen mozak podmlađuje celo telo, ali je potrebno trenirati ga. On predlaže zanimljive i svima dostupne načine za vraćanje mozga u formu.

Smešno hodanje 

Ako svakog dana smišljate nove i složenije načine da se krećete, mozak će stalno morati da se prilagođava i na taj način obnavlja.

Mozak voli da donosi odluke i rešava probleme 

Ne olakšavajte mu, već ga stalno iznenađujte tako što ćete isprobavati neke nove aktivnosti.

Ne dopustite da fizički trening preraste u rutinu 

Zato uvek kombinujte različite vidove aktivnosti: trčanje, rumbu, tango, blagu akrobatiku, neke od borilačkih veština. Ne dopustite da mozgu bude dosadno. Neurolozi su dokazali da čak i žongliranje može pomoći ljudima da povećaju brzinu razmišljanja i fokus, prostornu orijentaciju i motorne veštine.

Pokušajte da se odreknete tehnologije 

Na primer, proučavajte teren, ali bez pomoći GPS. Pronalazite nove puteve za šetnju svakog dana. Samo 20 minuta šetnje dnevno smanjuje opasnost od gubitka pamćenja i moždanog udara, poboljšava sposobnost učenja, usredsređenost i apstraktno razmišljanje.

Šta remeti rad mozga

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija
  • Povrede
  • Droga
  • Alkohol
  • Gojaznost
  • Pušenje
  • Povišeni krvni pritisak
  • Dijabetes
  • Toksini iz okruženja
  • Nedostatak fizičke aktivnosti
  • Zavisnost od kompjuterskih igrica
  • Preterane količine kofeina
  • Nedostatak sna
  • Stres
  • Negativne misli

Stimulišite pamćenje

Nekoliko minuta pre spavanja pokušajte da se setite detalja koje ste videli na ulicama da bi se stimulisalo pamćenje. Isto tako, potrudite se da pamtite brojeve telefona i mejl adrese, umesto da ih upisujete u telefon.

Bildujte mozak 

To radite raznim igrama, učenjem jezika ili pohađanjem nekih kurseva, naročito za one veštine za koje imate najmanje talenta.

Pronađite nove hobije 

Oni mogu dati mozgu dovoljno napetosti da podstakne lučenje manje količine kortizola i noradrenalina.

Smejte se 

Dokazano je da igra i smeh otpuštaju ne samo dopamin, oksitocin i druge hormone sreće nego i podstiču razvoj sinapsi. Negujte prijateljstva sa pozitivnim ljudima.

Čitajte naglas bar pet minuta dnevno, razgovetno i brzo 

Rešavajte sudoku, ukrštene reči, anagrame, rebuse. Ako gledate televiziju, neka to budu kvizovi koji zahtevaju moždanu aktivnost. Sve što mozak stavlja u stanje mirovanja preti da ga pretvori u kašu. I obavezno, svakoga dana zapišite tri stvari za koje ste istinski zahvalni. Ovo će delovati bolje od bilo kog antidepresiva.

Družite se sa Vujaklijom 

Naučite nepoznatu reč svakog dana, izgovorite je naglas, zatim pokušajte da je upotrebite u rečenici.

Radite neurobik 

Vežbe su jednostavne i uglavnom se odnose na menjanje ustaljenog života kako bi mozak prestao da radi automatski i da bi se dubinski uključio u pojedine radnje. Tri jednostavna primera: pokušajte da perete zube drugom rukom, tuširajte se zatvorenih očiju ili jednom nedeljno promenite putanju do posla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading