Izlečite upalu bešike prirodnim putem: 4 čaja koji najefikasnije ispiraju bakterije iz vašeg organizma!

Autor: lekovitobilje.rs, Republika

Lifestyle

05.11.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U gotovo 80% slučajeva uzročnik upale bešike i mokraćnih kanala jesu bakterije, koje su nam inače korisne u debelom crevu jer razgrađuju hranu, ali kada prodru u mokraćne puteve izazivaju teške upale.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Simptomi urinarne infekcije mogu biti vrlo blagi, ili pak potpuno izostati. Ako se jave, najčešće se manifestuju kao jak nagon za mokrenjem i učestalo mokrenje koje je praćeno peckanjem. Urin je specifičnog, neprijatnog mirisa, beličast, mutan, pa čak i sa crvenkastim primesama ukoliko ima krvi. Pored toga, javlja se i bol u mokraćnoj bešici kao i blago povišena temperatura.

Žene obično osećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, dok muškarci imaju osećaj punoće u predelu analnog otvora. Ako je reč o infekciji bešike ili mokraćovoda, groznica se obično ne ispoljava. Ona će se javiti onda kada se infekcija proširila na bubrege, što može predstavljati ozbiljnu komplikaciju. Proširenost infekcije na bubrege prepoznaje se po bolu u leđima ili boku, kao i neposredno ispod rebara, uz pojavu gađenja i povraćanja. Osoba ima stalnu potrebu da mokri, a mokraću pritom teško izbacuje. Mokraćna cev jako peče, a kod težih upala bešike, mokraća je pri kraju i krvava.

Najbolji prirodni lekovi

Peršun

Čaj od peršuna je odlično sredstvo za lečenje upale mokraćne bešike jer ima diuretsko dejstvo i ispira bakterije iz urinarnog trakta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Priprema čaja: kašičicu korena ili lišća peršuna preliti šoljom vrele vode, nakon 10 minuta procediti i piti tri puta dnevno. Lečenje ovim čajem traje dva dana.

Uva

Većina osoba koja prepozna simptome urinarne infekcije prvo posegne za čajem od uve, jednim od najpoznatijih narodnih lekova za upalu bešike i mokraćnih kanala. Uva ima antibakterijsko dejstvo i tako uništava bakterije, a potpomaže i izlučivanje mokraće. Čaj od uve treba piti uz sodu bikarbonu, jer on deluje samo u alkalnom urinu.

Priprema čaja: kašiku suvog lišća uve preliti sa 250 ml ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti i piti bez šećera, sa dodatkom pola kašičice sode bikarbone. Sveže pripremljen čaj piti tri puta dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kopriva

Zahvaljujući visokoj koncentraciji kalijuma, kopriva predstavlja poželjan diuretik za čišćenje mokraćnih puteva i ostalih organa urinarnog trakta. Iako je list prebogat korisnim sastojcima, stručnjaci su mišljenja da najsnažnije antiinfektivno dejstvo ispoljavaju steroli i UDA protein, odnosno Urtica dionica aglutinin.

RepublikaFoto: Photo by Amanda Lins on Unsplash
Foto: Ilustracija

Priprema čaja: mladi listovi koprive kuvaju se 15 minuta u vodi. Čaj se zatim procedi, po želji zasladi i pije tokom čitavog dana.

Brusnica

Čaj od brusnice vrlo je efikasan prirodni lek u slučaju infekcije mokraćnih kanala, naročito ukoliko je infekcija izazvana bakterijom ešerihijom koli. Za vreme infekcije, ali i nakon nje, korisno je piti i sok od brusnice, koji znatno smanjuje rizik od ponavljanja ovih infekcija.

Priprema čaja: kuvati 30 g brusnice u pola litra vode, dok ne ispari polovina tečnosti. Zasladiti medom i piti viša puta dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading