RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Deca moraju da imaju ove 3 zdrave navike da ne bi bili gojazni

Autor: Republika

Lifestyle

31.10.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne samo da zajedničko jedenje obroka stvara bliske odnose između članova porodice, nego takođe pomaže zaštititi vašu decu od gojaznosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je kako porodično ponašanje može značajno uticati na težinu predškolske dece. Jednostavne navike poput zajedničkog obedovanja, dovoljno sna i ograničavanje vremena koje vaši mališani provode ispred televizije ostaviće trajne i pozitivne posledice na dečjem struku.

Istraživači sa univerziteta Ohio State uključili su 8.550 četvorogodišnjaka, čije su roditelje ispitali o porodičnim rutinama i ponašanjima. Od sveukupnog broja malih ispitanika, 18 posto je bilo gojazno. Četvorogodišnjaci koji su redovno večerali sa porodicom, dovoljno spavali i gledali manje od dva sata televizije dnevno bili su 40 posto manje izloženi gojaznosti.

 

 

 

Samo 14,5 posto dece je bilo redovno izloženo svim trima navikama: večerali su sa porodicom pet ili više večeri nedeljno, spavali najmanje 10,5 sati i gledali manje od dva sata televizije dnevno. Među njima je stopa gojaznosti iznosila 14,3 posto, u odnosu na mališane koji nisu delili njihove navike, čija je stopa gojaznosti iznosila 24,5 posto.

Profesorka epidemiologije Sarah Anderson, čelnica studije, tvrdi kako je svako ponašanje povezano sa smanjenjem rizika od gojaznosti za 17 posto.

Ovo su relativno jednostavne stvari koje možete raditi kod kuće, a menjaju zdravstvenu okolinu vašeg deteta. Ne samo da će pomoći vašem mališanu protiv rizika gojaznosti, nego su mnoga druga istraživanja pokazala kako će pomoći njihovom ponašanju i kognitivnom razvoju, savetuje specijalistkinja pedijatrije Jennifer Helmcamp.

Ako ne možete stvoriti sve tri navike, pokušajte sa barem jednom ili dve – čak i one same će imati odjeka. Svaka je povezana sa manjim rizikom od gojaznosti, zato možete odabrati neku sa kojom verujete da ćete imati uspeha.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading