DIJETOLOG VEROSLAVA STANKOVIĆ UPOZORAVA: Sledi period infekcija, OVI VITAMINI su neophodni za IMUNITET! A evo u kojim namirnicama ih ima!

Autor: Republika

Lifestyle

31.10.2020

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sezoni respiratornih infekcija, za opšte zdravlje i zaštitu od virusa bitan je i vitamin E, koji ima antioksidativno dejstvo i sinergistički deluje sa vitaminom C.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Zbog svog dejstva naziva se još i "vitamin mladosti".Najviše ga ima u ulju pšeničnih klica, u suncokretovom i ulju kukuruznih klica. Proizvođači često dodaju vitamin E u ulja, tako da je on prisutan još u većoj dozi. Ne treba smetnuti sa uma ni važnost beta karotena koji je provitamin vitamina A i smatra se da je jedan od najjačih antioksidanata u grupi vitamina. Beta karoten sadrže šargarepa, krompir, tikve, paprike, kajsije, spanać i zeleno lisnato povrće - ukazuje dijetolog prof. dr Veroslava Stanković.

Od mineralnih materija za imunitet su najvažniji cink i selen.

Cink je mineral sa važnom i raznolikom ulogom, a jedna od njih je i otpornost organizma. Namirnice koje sadrže najviše cinka su školjke kamenice koje imaju više cinka po porciji od bilo koje druge hrane, koštunjavo voće, plodovi mora, jaja, govedina, crni pasulj, sočivo, soja, leblebija.

- Selen je jedan od najjačih antioksidanata u prirodi i igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema. Zajedno sa drugim korisnim mineralima selen omogućava formiranje ćelija imunološkog sistema, što znatno povećava odbrambene organizma u borbi sa respiratornim infekcijam i drugim bolestima. Selena najviše ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama, orašastim plodovima, kao što su brazilski orah i orasi, govedina, jaja, puter, soja, riba (tunjevina, bakalar i hatinga), morski plodovi, beli luk, integralni proizvodi od celog zrna, ovsena kaša i suncokretovo semenje - navodi dr Stanković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading