Ovih 8 grešaka stalno radimo kod kuće, a dovode u opasnost naše zdravlje i dom

Autor:

Lifestyle

28.10.2020

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja su pokazala da žene potroše tri puta više vremena na kućne poslove od muškaraca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

One češće kuvaju i čiste dom, no često su nesvesne grešaka koje pritom čine, a koje mogu ugroziti njihovo zdravlje, ali i kuću.

Korišćenje metle umesto usisivača

Iako je puno lakše i brže pomesti prljavštinu s poda metlom nego izvlačiti usisavač, metle podižu prašinu u vazduh i omogućavaju joj da se proširi po celoj sobi. Metlu biste trebali koristiti samo kad na brzinu želite pokupiti rasuto brašno ili nešto slično. U svim drugim slučajevima bolje je koristiti mokru krpu ili usisivač.

Izlivanje ulja u odvod ili WC šolju

Svi već znamo da se tamponi, ulošci, pelene i papirnati ubrusi ne bacaju u šolju, no manje je poznato da i ulje može dovesti do začepljenja u cevima. Iako se rastapa pod toplom vodom, čim ulje dospe na hladne delove cevi, počinje da se taloži, što s vremenom dovodi do začepljenja. Ulje možete uliti u vrećicu iz koje neće iscuriti i baciti u smeće.

Preterano korišćenje osveživača vazduha ili njegovo nekorišćenje

Previše vlage u stanu može dovesti do oštećenja tapeta, tepiha i podova. S druge strane nedostatak vlage loš je za naše telo. Ne morate nabavljati skupe osveživače, dovoljna će biti bočica s raspršivačem.

Čišćenje kupatila bez rukavica

Za čišćenje neretko koristimo jake hemikalije, no mnogi pritom ne koriste maske i rukavice. Te hemikalije u dodiru s kožom mogu uzrokovati opekotine i iritacije, a brojni proizvođači upozoravaju na to da biste njihove proizvode trebali koristiti samo u dobro osvetljenim prostorijama.

Drveće je preblizu kući

Lepo je imati drveće oko kuće, no stručnjaci ističu da ono ne bi trebalo biti preblizu. Korenje može uzrokovati truljenje temelja. Preporučuje se da drveće bude barem šest metara udaljeno od spoljnih zidova kuće.

Prečesto pranje tepiha

Čisti tepisi su ponos svake domaćice, no njihovo prečesto pranje može ih oštetiti, naročito ako su izrađeni od umetnih materijala. Tepihe je najbolje usisavati dvaput nedeljno i prati jednom godišnje.

Konstantno zatvaranje veš mašine

Zbog nedostatka prostora mnogi stalno zatvaraju vrata veš mašine, no ako su stalno zatvorena, mašina za veš neće osušiti nakon pranja, što stvara savršeno okruženje za razvoj bakterija.

Previše cveća

Iako biljke doprinose osećaju ugodnosti u domu, ono koje cveta stvara snažne mirise koji nam mogu prouzrokovati glavobolju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading