7 uzroka NOĆNOG ZNOJENJA - Signali koji upućuju na OZBILJNE PROBLEME!

Autor: 24sata.hr/informer.rs

Lifestyle

27.10.2020

00:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim toplog vazduha i predebelog pokrivača...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osim toplog vazduha i predebelog pokrivača, najčešći uzroci noćnog znojenja su anksioznost, hormonalne promene uijelu, ali i infekcije, tvrde lekari.

1. Menopauza

Noćno znojenje mogu da budu i valunzi. Žene u perimenopauzi (oko menopauze) često doživljavaju talase vrućine, koji mogu da se pojave i usred noći, a posledica je buđenje u toplom znoju.

2. Antidepresivi

Antidepresivi, psihijatrijski lekovi, pa čak i aspirin mogu da uzrokuju noćno znojenje. Ako pijete ove lekove razgovarajte s lekarom da li oni mogu da budu uzrok noćnog znojenja i da li možete da ih zamenite s nekim drugim. 

3. Rak

Noćno znojenje može da bude rani simptom raka i to je često slučaj kod limfoma.

4. Infekcija

Tuberkuloza, apsces, endokarditis ili osteomijelitis (upala kostiju) može da uzrokuje noćno znojenje. Druge ozbiljne infekcije, poput AIDS-a, takođe mogu da dovedu do znojenja.

5. Anksioznost

Znojenje noću može da bude i posledica stresa i anksioznosti. Ostali simptomi anksioznosti su nervoza, napetost, napadi panike, konstantan osećaj umora ili slabosti, probavne smetnje i problemi sa spavanjem.

6. Poremećaji spavanja

Vaše noćno znojenje može da izazove i razorna apneja u snu ili neki drugi poremećaj spavanja. Drugi simptomi koji prate destruktivni poremećaj spavanja uključuju naglo buđenje zbog osećaja gušenja, dnevna pospanost i visoki krvni pritisak.

7. Hipoglikemija

Oboljeli od dijabetesa takođe ovo mogu da dožive jer nizak nivo šećera u krvi, između ostalog, može da uzrokuje i znojenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading