RECITE ZBOGOM PRLJAVŠTINI: Dubinsko čišćenje kupatila u 7 jednostavnih koraka!

Autor: zena.blic.rs, Republika

Lifestyle

25.10.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da je kupatilo jedno od najprljavijih mesta u kući. Koliko god ga često brisali, na svakih nekoliko meseci bi valjalo da ga detaljno očistite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vodič od 7 koraka pomoći će vam da to uradite na pravi način.

1) TUŠ

Krenite od vrha. U plastičnu kesu sipajte taman toliko sirćeta koliko je potrebno da se cela glava tuša potopi u njega, vežite je oko tuša i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru samo isperite.

Zavese za tuš kabinu operite u mašini za veš običnim deterdžentom. Za vrata tuša napravite pastu dodajući u šolju sode bikarbone nekoliko kapi sirćeta i nanesite na vrata, pa posle sat vremena stajanja obrišite krpom sa mikrovlaknima, isperite, pa prosušite krpom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Samu kadicu tuša dovoljno je prati na nedelju dana. Napunite je toplom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta, pa je onda istrljajte.

Nakon pranja sve oprane delove dobro osušite. Otvorite i prozor kako se ne bi stvarala dodatna vlaga.

2) TALOG

Potopite četku za čišćenje direktno u izbeljivač i izribajte sva mesta na kojima se uhvatio kamenac, a zatim dobro isperite. Nakon toga provetrite kupatilo.

Kamenac je porozan i veoma pogodan za razvoj bakterija. Svakih šest meseci ponavljajte postupak.

 

 

 

3) PLOČICE, ZIDOVI, PLAFON

Poprskajte pločice, svu drvenariju i plastiku i plafon proizvodom za čišćenje i pustite toplu vodu na tuš sve dok se ne stvori para (oko pet minuta). Zatim isključite, izađite iz kupatila, zatvorite vrata i ostavite da para i proizvod deluju zajedno nekih 20 minuta. Nakon toga sve površine obrišite čistom krpom. Da biste dohvatili visoke oblasti, koristite mop sa mikrovlaknima. Na samom kraju obrišite pod.

4) ŠOLJA

U šolju naspite šoljicu sode bikarbone i odstavite da odstoji nekolko minuta, a zatim iščetkajte i pustite vodu.

Četku za šolju trebalo bi da čistite nakon svake upotrebe. Stavite je iznad lavora i po čekinjama pospite izbeljivač i ostavite da odstoji neko vreme, a onda je prelijte bokalom obične vode.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Držač za četku napunite toplom vodom sa sapunicom i ostavite da odstoji, a onda prljavu vodu prospite u šolju. Kada pustite vodu, iz šolje izbija vatromet mikroba. Zato uvek zatvorite oči kad je puštate i upalite ventilator da ih izvuče. Ako četkice i sočiva ne držite u ormariću ispod lavaboa, predlažemo vam da počnete.

5) LAVABO

Naspite sirće ili sodu bikrabonu u odvod i pustite toplu vodu. Slavinu očistite maramicama za dezinfekciju koje znatno smanjuju broj bakterija (krpa može samo da ih pomeri sa jednog mesta na drugo). Zatim je istrljajte tvrđom površinom kunjinjskog sunđera.

6) PEŠKIRI

Na svaka tri do četiri dana menjajte peškire, jer oni skupljaju vlagu, što znači da privlače bakterije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dobro porvetrite peškire nakon pranja i ne zaboravite da očistite držač za peškire, jer i on sakuplja bakteriju.

I izbegavajte da kačite vlažne peškire u blizini šolje.

7) VENTILACIONI ODVOD

Skinite deo ventilatora koji može da se skine, usisajte prašinu sa njega i potopite u toplu vodu sa

deterdžentom za sudove. Dobro operite i obrišite vlažnom krpom. Četkom obrišite prašinu koja se

nakupila na motoru i ostalim delovima, a onda usisajte sve usisivačem. Kada se sve osuši, vratite sve na svoje mesto. Ventilacioni odvod usporava stvaranje buđi, ali uvlači i čestice iz vazduha koje mogu da se zalepe na njega. Zbog toga je bitno da ga redovno čistite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading