HODANJE S TEGOVIMA: TRI razloga iz kojih je ova vežba KORISNIJA nego što mislite!

Autor:

Lifestyle

24.10.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hodanje je jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih i najsigurnijih oblika vežbanja koji pruža brojne pogodnosti za zdravlje. Bez obzira na to da li vam je hodanje oblik rekreacije ili ozbiljniji trening poput brzog hodanja, učinak uvek možete povećati tako da u svoju rutinu hodanja uključite i tegove za ruke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodavanje ručnih tegova rutini hodanja vrlo je lako primeniti jer težina tegova koji se koriste i količina korišćenja ruku mogu varirati i prilagoditi se individualnoj kondiciji. Kao tegove možete koristiti obične, tegove na čičak koji se stave oko zgloba ili bočice s vodom, piše "Zadovoljna.hr".

Hodanje s tegovima je vrlo korisno jer:

1. Povećava potrošnju kalorija

Nošenje ručnih tegova tokom hodanja omogućava da gornji deo tela radi intenzivnije nego kada hodate bez tegova. Aktiviranjem mišića u donjem delu tela kao i u gornjem delu tela povećava se intenzitet vežbanja, čime se povećava i količina kalorija koja se potroši u jednom minutu.

Nošenjem tegova na rukama povećava se i težina koju vaše telo mora nositi kroz prostor. S obzirom na to da za nošenje veće težine treba i više energije, stavljanje tegova "nateraće" telo da sagoreva više kalorija kako bi se moglo kretati.

2. Povećava snagu mišića i izdržljivost

Kod hodanja bez tegova nema nikakvog opterećenja mišića gornjeg dela tela. Dodavanje ručnih tegova pomoći će da povećate mišićnu snagu i izdržljivost i gornjeg i donjeg dela tela. Bez obzira na to nosite li samo u rukama najlakše tegove ili izvodite vežbe otpora za bicepse savijanjem ruku u laktu, osetićete koristi od povećanog aktiviranja mišića.

I samo nošenje tegova prisiliće mišiće da održavaju statičnu kontrakciju. Kada namerno pomerate ruke, stvarate dinamične pokrete koji dodatno osnažuju mišiće ruku. I donji deo tela imaće koristi od ručnih tegova jer oni povećavaju ukupnu težinu koju nose noge. Dodatna težina nateraće mišiće donjeg dela tela da rade još više, što će rezultirati povećanom mišićnom snagom i izdržljivošću.

3. Štedi vreme

Hodanje s ručnim tegovima omogućava vam multitasking, čime štedite vreme. Kombinovanjem treninga s tegovima i kardiovaskularne vežbe dobijate višeznačan trening u vremenu koje je inače potrebno za jednu vrstu vežbe. Hodanje bez tegova dobra je kardio vežba za donji deo tela, ali ruke od toga imaju malo koristi. Korišćenjem tegova na rukama možete ojačati mišiće ruku i zategnuti noge izvodeći kontinuiranu kardio vežbu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading