Prirodne metode za dobro intimno zdravlje: Kupke i čajevi protiv "belog pranja"!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

21.10.2020

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo je žena koje mogu da se pohvale da nikada nisu imale pojačan sekret , ili takozvano „belo pranje“. Tome u prilog govore i statistički podaci da je 75 posto žena bar jednom u životu imalo leukoreju,odnosno pojačan sekret.

RepublikaFoto: Photo by Gustavo Scafeli on Unsplash
Foto: Ilustracija

Leukoreja ne mora biti znak bolesti, a može nastati usled upale sluznice genitalnih organa.različitih uzroka. Sluznica vagine normalno proizvodi mlečnu kiselinu koja sprečava razvoj štetnih bakterija. Ako je mlečne kiseline premalo, smanjuje se i otpornost prema štetnim bakterijama i čim se ukaže prilika lako dođe do upale vagine.

Nepravilna ishrana može dobre bakterije uništiti ili ih sprečiti da stvaraju mlečnu kiselinu. Tada vagina mora da luči sluz kao odbranu od neprijateljskih bakterija. Baš to je „belo pranje“. Može se pojaviti i tokom trudnoće, kod adolescentkinja, a ponekad je prisutna i kod novorođenih devojčica. Kada je sekret žute ili zelene boje, ima neprijatan miris, i praćen je iritacijom, svrabom, bolom ili upaljenom sluzokožom, u pitanju je infekcija i potrebno je da se obratite ginekologu.

Uzroci leukoreje su pre svega razne bakterije, gljivice ili drugi paraziti, infekcije urinarnog trakta, polno prenosive bolesti, iritacija od spirale, upotreba lubrikanata i sprejeva i neodgovarajuća higijena ali i ishrana. Belo pranje je uporna bolest i za lečenje je bitno strpljenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko se leukoreja ponavlja, a da nije posledica infekcije, možete probati da redukujete ishranu. Neka na vašem meniju budu voće, povrće, jogurt, začinsko bilje i laneno seme. Izbegavajte šećer u svim oblicima.

Kupke i ispiranja mogu pomoći kod belog pranja. Odlično sredstvo za ispiranje je surutka, i to ona koncentrisana, koja se razmuti u čaju od kamilice. U litar čaja doda se tri kašičice. Surutka na prirodan način uspostavlja PH ravnotežu i obnavlja sluznicu vagine. Kada pripremate kupku, vodite računa da temperatura bude 37 stepeni.Kao dodatak koristite jake čajeve od majčine dušice, kamilice, rusomače, koprive, stolisnika, divljeg luka, gospinog plašta,i hrastove kore. Sve ove biljke poboljšavaju cirkulaciju trbušnih organa. Izuzetno su delotvorne i mešavine koje preporučuju ruski travari.

Kupka od vrbe

Vrbinu koru kuvajte u vodi između sat vremena, tako da skoro sva voda ispari. Tako ćete dobiti esenciju. Dodajte četiri kašike ove esencije u punu kadu, i belo pranje će već posle sedam dana svakodnevnog kupanja u vrbinoj vodi biti manje. Esenciju čuvajte u frižideru.

Čajne mešavine za belo pranje

1.Sastojci:

3 kašike bršljanovog lista

3 kašike hrastove kore

kašiku preslice

kašika brezovog lista

dve kašike kamilice

Priprema: Sve dobro promešati i kuvati pet minuta u litru vode. Piti dva puta dnevno po malu šoljicu. Istim čajem ispirati sluznicu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2.Sastojci:

3 kašike orahovog lista

3 kašike koprive

3 kašike bršljanovog lista

2 kašike kamiliice

2 kašike stolisnika

3.Sastojci:

kašika stolisnika

kašika iđirota

kašika ženske bokvice

tri kašike korena omana

tri kašike lista malog oraha

dve kašike kamilice

Priprema: Četiri kašike biljne mešavine kuvati osam minuta u litar vode. Ostaviti poklopljeno 15-20 minuta. Tom se tečnošću ispirati i piti po dve male šoljice dnevno. Svaki put se priprema svež čaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4.Sastojci:

ruzmarin

šipak

orahovo lišće

vodena metvica

preslica

Priprema: Biljke pomešati u jednakim delovima.Kašiku mešavine preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 10-15 minuta. Piti tri puta dnevno pre ili posle jela po šoljicu. Terapija traje do ozdravljenja.

RepublikaFoto: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash
Foto: Ilustracija

5.Sastojci:

250 ml vode

pola kašike sušene kamilice

pola kašike matičnjaka

Priprema: Čajnu kašiku mešavine preliti ključalom vode i neka odstoji 10 minuta. Zasladiti medom i piti tri šoljice dnevno u malim gutljajima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading