NAJBOLJI PRIRODNI LEKOVI ZA GASTRITIS: Žvaćite belance da spasete želudac!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

22.10.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro svako od nas je nekada osetio gorušicu,bol i neprijatnost u želucu, najčešće izazvanu začinjenom hranom ili kafom popijenom na prazan stomak. Ali kod nekih ljudi se dešava da ovi problemi postanu toliko česti da počnu da remete svakodnevno funkcionisanje. Kada se osoba obrati lekaru za pomoć, dijagnostikuje se iritacija ili upala sluzokože želuca, odnosno gastritis.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dijagnoza se postavlja biopsijom želudca prilikom endoskopskog pregleda gornjih delova organa za varenje. Lečenje gastritisa zavisi od uzročnika koji ga je izazvao.

Neki od uzroka na koje sam pacijent može uticati su pomenuta prezačinjena hrana ili hrana koju želudac ne podnosi, alkohol, pušenje, stres, nedostatak vitamina B12 i dugotrajno korišćenje lekova protiv bolova, kao što su brufen i aspirin. Ipak, najčešći uzrok nastanka hroničnog gastritisa je bakterija Helicobacter pylori. Smatra se da čak 50 posto stanovništva ima ovu bakteriju u organizmu a da velika većina to čak i ne zna, jer kod pojedinih osoba ona ne izaziva nikakve simptome. Ova bakterija direktno negativno utiče na rad organa za varenje, izazivajući gastritis i čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu. Njeno prisustvo treba shvatiti ozbiljno i mora se formirati prava terapija.

Čuveni ruski lekar Genadij Malahov otkrio je recepte za lečenje pacijenata koji pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

RECEPTI GENADIJA MALAHOVA

Svima koji pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu Malahov preporučuje četiri delotvorna prirodna leka.

*Dobro izmešajte po 100 grama putera, meda, kakao praha i dve kašike sveže iscedjenog soka od lišća aloje. Masu stavite u frižider da odstoji dok se ne stegne. Zatim izvaljajte od ove lekovite mase valjak i svaki dan, pre jela, odsecite i pojedite po jedan tanak komadić, zapremine kafene kašičice. Aloja stimuliše lučenje želudačnih sokova i podstiče varenja, a sa druge strane, buter i kakao štite sluzokožu želuca.

*Uzmite sirovo belance kokošijeg jajeta, ali ga nemojte odmah progutati već ga dugo, dugo žvaćite u ustima. Belance pomešano sa pljuvačkom stvara zaštitni sloj i štiti sluzokožu želuca.

 

 

*Takođe se preporučuje i žvakanje svežeg, sirovog heljdinog brašna. Potrebno je dugo žvakati ovo brašno, koje, dobro pomešano sa pljuvačkom usled žvakanja, takodje stvara zaštitni sloj oko obolele sluzokože.

*Pijte sok od sirovog krompira

PRIRODNI RUSKI PREPARATI ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA GASTRITISA

  • Ako osećate neprijatan osećaj bola, u pola litre soka od bundeve dodajte dve kašike meda i kašiku vinskog sirćeta. Pijte makar jednom dnevno dobijeni sok i bolovi će sigurno biti manji.
  • Ako osećate mučninu, važno je pre svega da jedete češće i manje porcije, umesto standardna tri obroka. Grickajte semenke komorača i to će otkloniti osećaj mučnine i povraćanje koje sledi. Možete ih koristiti i u obliku ulja, koje je poznat lek za ublažavanje grčeva kod beba.
  • Učestalo povraćanje i jake mučnine prati i gubitak apetita. Zajedno sa tim, pada imunitet i javlja se nagli gubitak kilograma. Gorka hrana ima pozitivan efekat kod povećanja apetita. Pre svakog obroka, pojedite šaku sveže rukole.
  • Ako patite od nadutosti i otoka stomaka, znajte da je to zato što je cela sluzokoža želuca i creva iritirana zbog gastritisa. Pojedite jednu šolju pečene ili kuvane bundeve dnevno. Nakon nekoliko dana, ublažićete nadutost.
  • Ako vas muče grčevi, tople obloge će opustiti vaše mišiće. Između stavljanja obloga, masirajte stomak blagim kružnim pokretima. Očistite kožu trbuha sodom bikarbonom, pa na nju stavite oblog od zagrejanog ricinusovog ulja. Nakon tretmana oblogom, ponovite postupak čišćenja.
  • Gastritis vrlo često ume da bude propraćen i lošom probavom.Varenje ćete srediti najbrže regulisanjem režima ishrane. Može da pomogne i ako 50 g sušenih kajsija prelijete toplom vodom, izmiksate sa 200 ml kefira i začinite bosiljkom. Doktori preporučuju i promene u ishrani. Konzumirajte bar osam čaša tople ili mlake vode dnevno. Prednost dajte barenom pirinču, integralnom tostu, brokoliju, belom luku i barenoj šargarepi.
  • Odabranim čajevima možete ublažiti upalu sluzokože želuca. Preporučuju se kamilica, ruzmarin, lavanda, sladić i đumbir.

KOKTEL PROTIV GASTRITISA

Pomešajte u većoj tegli pola litra svežeg kiselog mleka i pola kilograma meda.  Smesu držite u frižideru. Pijte po pola čaše svakog jutrra. Ova jednostavna smesa znatno poboljšava stanje želuca.

ŠTA JOŠ POMAŽE

*Jabukovo sirće

Ovo je prirodni lek za gastritis, jer reguliše produkciju suvišne kiseline u stomaku i ubija mikroorganizme.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

-Sipajte jednu kašiku jabukovog sirćeta i kašičicu sirovog meda u čašu vode. Promešajte i po jednu čašu jednom ili dva puta na dan.

-Četvrtinu kafene kašičice sode bikarbone pomešajte sa dve supene kašike jabukovog sirćeta. Sipajte u 250ml vode i dobro promešajte. Pijte dav do tri puta dnevno na prazan stomak.

*Jogurt

Probiotske bakterije u ovom kiselo mlečnom napitku smiruju simptome gastritisa.

-Napravite smuti od jedne čaše jogurta, jedne banane i kašičice organskog meda. Pijte ga tri puta dnevno za brz oporavak.

*Aloe vera

Gel iz listova aloje ima veoma umirujuće dejstvo, savršeno za iritiranu sluzokožu želuca.Takođe sprečava dalje delovanje bakterija, koje su prouzrokovale stomačnu infekciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

-Pomešajte gel iz lista aloja vera sa čašom obične vode. Popijte spremljenu tečnost. Možete konzumirati najviše dve čaše dnevno.

-Iscedite gel od jednog celog lista aloje. Sipajte ga u blender, zajedno sa dve kašike meda i dve šolje vode. Sve izblendati dok smeša ne postane ujednačena.

*Badem

Bademovo ulje i mleko umiruje upalu stomaka, jer se direktno vezuje za višak kiseline u želucu, vraćajući normalan pH u stomaku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

-Popijte šolju bademovog mleka. Ovo možete činiti svaki dan dok simptomi gastritisa ne nestanu. Začinite ga sa pola šolje jagoda ili pola kašičice kakaa za drugačiji ukus.

*Soda bikarbona

Soda bikarbona reguliše nivo kiseline u želucu i otklanja osećaj pečenja unutar stomaka.

-Pomešajte čašu vode sa dodatkom jedne kašičice sode bikarbone. Pijte po potrebi.

*Kurkuma

Važi za najlekovitiji začin na svetu Umiruje sluzokožu želudca i smanjuje iritaciju celog gastrointestinalnog trakta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

-Napravite pastu od kašičice kurkume u prahu, jedne banane i malo vode. Svakodnevno uzimajte ovu količinu pripremljene paste radi postizanja pozitivnog efekta.

-Rastvorite pola kašičice kurkume u čaši vode. Pijte pre obroka tri puta dnevno za najbolje rezultate.

*Kupus

Sumpor i vitamin C u kupusu efikasno uklanjaju slobodne radikale iz organizma. Za svega par dana, korišćenjem kupusa ćete se rešiti gastritisa.

-Isecite manju glavicu kupusa na delove, tako da oni mogu stati u sokovnik. Dodajte jednu šargarepu i komad celera. Izmiksujte i pijte tri do četiri puta dnevno.

 

 

-Ubacite u sokovnik manju glavicu kupus, manju cveklu i vode po potrebi. Izmiksujte piće, sipajte u čistu staklenu flašu, odložite ga u frižider, gde će stajati tri sata pre upotrebe. Piti dva ili tri puta dnevno.

*Kokosovo ulje

Kokosovo ulje uspešno eliminiše bakteriju Helicobacter pylori. Osim toga, antioksidanti u kokosovom ulju redukuju stres, koji često prati gastritis.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

-Popijte jednu kašičicu kokosovog ulja ili je dodajte u obroke. Dozvoljene su maksimalno tri ovakve doze dnevno.

-Kašičicu kokosovog ulja sipajte u 50 ml vode. Zagrejte tečnost dovoljno da se ulje rastopi u vodi. Pijte pre svakog obroka.

*Med

Med uspešno ubija bakterije u stomaku. Poseduje protivupalna svojstva i antioksidante koji pomažu sluzokoži želuca da se potpuno oporavi od gastritisa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

-U čašu mlake vode sipajte dve kašičice sirovog meda. Dobro promešajte da se med potpuno rastvori u vodi. Pijte ujutru, na prazan želudac.

-Pomešajte kašiku soka od đumbira i kašiku organskog, kvalitetnog meda. Dobro promešajte ova dva sastojka. Pijte smešu dva puta dnevno pre obroka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading