ISHRANA I BILJNI LEKOVI PROTIV VRATNE NEURALGIJE: Jaja i med za bezbolan vrat!

Autor: M. Stanić

Lifestyle

20.10.2020

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vratna ili cervikalna neuralgija je bolest koju karakterišu bolovi celom dužinom vratnih nerava ili u njegovim pojedinim granama.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

Nastaje usled povrede perifernih nerava. Javlja se uglavnom na jednoj strani. Bolovi mogu biti kratkotrajni, prodorni ili učestali i mogu trajati od nekoliko sekundi ili minuta do čak nekoliko nedelja. Kod nekih osoba neuralgični bol se može javiti po nekoliko puta u toku dana, dok se kod nekih bolovi javljaju i po nekoliko puta u toku sat vremena.

Dugotrajno sedenje u neispravnom položaju, spavanje na lošem jastuku i stres su najčešći uzroci zbog kojih osećamo bol u predelu vrata. Osim toga, uzroci mogu biti i stres, upale, otok koji pritiska nerv, psihička preopterećenost, nazeb ili prehlada. Fizijatar će vam pokazati vežbe kojima ćete osnažiti mišiće vrata i time umanjiti bol, a možete pokušati da pomoću nekih namirnica i prirodnih sredstva ruske tradicionalne medicine ublažite ovu neprijatnu pojavu.

U borbi protiv bolova koje izaziva ova bolest prirodni lekovi imaju veoma delotvorne efekte. Od čajeva blagotvorno dejstvo ima čaj od bosiljka i žalfije. Bolove umanjuju i čajevi od hmelja i ruzmarina. Prilikom lečenja neophodno je mirovanje i lagana ishrana.

 

 

Alkohol i cigarete bi trebalo odmah ostaviti jer delimično mogu uticati na jačinu bola. Osoba koja pati od neuralgije mora da unosi što više vitamina, posebno one iz B grupe. Iz tog razloga, neophodno je promeniti ishranu i ubaciti one namirnice koje sadrže ovu grupu vitamina.

 

via GIPHY

 

Kada je reč o voću, trebalo bi više jesti pomorandže i limun. Od povrća se preporučuje grašak, šargarepa i paradajz. Goveđe i riblje meso su takođe namirnice bogate grupom B vitamina. Ishrana, generalno, mora biti puna povrća.

Dugotrajno sedenje u neispravnom položaju, spavanje na lošem jastuku i stres su najčešći uzroci zbog kojih osećamo bol u predelu vrata

 

Beli luk i kora banane

Delotvorna dejstva postižu se i masiranjem užarenog mesta ili stavljanjem obloga. Bolovi se mogu ublažiti ukoliko se upaljeno mesto obloži korom banane. Beli luk nije rastvorljiv u vodi, pa ćete njegove lekovite komponente zadržati tako što ćete kašiku iseckanog belog luka rastvoriti u pola litre votke ili rakije i time masirati bolno mesto na vratu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Eterična ulja

Ulje od eukaliptusa ili kamilice treba utrljati na bolno mesto. Delotvorno dejstvo u lečenju bolova koje izaziva neuralgija ima i ulje neroli, koje se dobija od cvetova gorke pomorandže. Možete, takođe, mlako kantarionovo ulje blago utrljati u predelu vrata i preko staviti lanenu krpu. Najbolje je prespavati s tim.

 

 

Masaža medom

U kupatilu punom tople pare, kao alternativa ruskom parnom kupatilu, namažite bolno mesto na vratu medom. Masirajte ga trzavim pokretima, koji podsećaju na kidanje kože s kostiju. Postupak ponavljajte svakog dana dok bol potpuno ne nestane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kupus i ren

Svež list kupusa izvaljajte oklagijom i na njega stavite kašiku rena. Takvu oblogu privijte na bolno mesto i ostavite je preko noći.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kuvano jaje

Tokom neuralgičnog napada skuvajte jaje, presecite ga napola i odmah nanesite obe polovine na pogođeno područje. Kada se jaje ohladi, bol će nestati i neće vam smetati relativno dugo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading