AKO ŽELITE BEZBRIŽNU TRUDNOĆU: Pred drugo stanje učinite ovih pet poteza i nećete imati turbulencije do porođaja

Autor: DDL, Republika

Lifestyle

19.10.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrave životne navike i redovni lekarski pregledi su veoma važni za uspešnu trudnoću, posebno u uslovima u kojima danas živimo, a koje pre svega karakteriše ubrzan tempo života i nezdravo okruženje.

RepublikaFoto: Photo by Olliss on Unsplash
Trudnoća (Ilustracija)

Korišćenjem kontracepcije žene su praktično u mogućnosti da isplaniraju trudnoću za period kada to njima odgovara, pa shodno tome za trudnoću mogu i da se pripreme.

Bez cigareta

Za početak, buduće trudnice bi, ukoliko puše, trebalo da se odreknu ove ružne i štetne navike jer je dokazano da pušenje može da napravi mnogo lošeg i majci i bebi.

Naime, može da bude uzrok prevremenog porođaja ili da beba na rođenju bude manje telesne težine nego što je uobičajeno.

Puno voća i povrća

Sledeća zdrava navika jeste pravilna ishrana, a ona podrazumeva unošenje puno voća i povrća kao i hrane bogate vlaknima.

Takođe i svođenje unosa kofeina na prihvatljivu meru, odnosno najviše dve šoljice kafe dnevno.

 

Obavezna folna kiselina

Žene, a naročito one koje su koristile kontraceptivne pilule, pre ostajanja u drugom stanju treba da uzimaju po pet miligrama folne kiseline dnevno, koja je zapravo podvrsta grupe B vitamina.

Ovo se radi zato što uzimanje kontraceptiva smanjuje nivo folne kiseline, a ona je važna za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema kod deteta pošto smanjuje rizik od deformacija ovog sistema.

Folnu kiselinu treba uzimati i nakon ostajanja u drugom stanju i to oko tri meseca.

Brisevi na bakterije

Od lekarskih pregleda, u pripremnom periodu za trudnoću, valjalo bi uraditi kolposkopski pregled grlića materice i briseve na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu.

Ovo je veoma važno uraditi pre ostajanja u drugom stanju jer u slučaju da postoji infekcija ovim bakterijama, ona se leči antibioticima koji se inače trudnicama ne preporučuju.

Ultrazvuk materice

Takođe je preporučljivo uraditi i ultrazvučne preglede kako bi se videlo u kakvom su stanju materica i jajnici, odnosno da li možda na njima ima cista ili mioma, koji bi mogli da otežaju ostajanje u drugom stanju.    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading