SAT I ŽVAKA PROTIV CIGARETA: Najbolji trikovi za lakše odvikavanje od pušenja!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

17.10.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj pušača u svetu uskoro će dostići brojku od milijardu. Istovremeno, od posledica pušenja godišnje umire oko šest miliona ljudi. Dim cigarete sadrži više od 4.000 različitih hemijskih supstanci koje su štetne po zdravlje svakog čoveka, dok mnoge od njih imaju i kancerogeni efekat. Među njima je i nikotin, koji stvara psihičku i fizičku zavisnost od cigareta. Zbog ovog mnogi pušači koji žele da ostave cigarete prolaze kroz prilično težak period odvikavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pušaču nisu potrebni samo statistički podaci, već želja, jaka volja i dobro osmišljen plan koji će mu pomoći da prekine s pušenjem. Ovo su trikovi koji mogu pomoći da se rešite ove navike, kojom štetite sebi i drugima.

* PREKINITE ODJEDNOM Bolje je pregurati nekoliko teških dana krize nego se mučiti nedeljama ili mesecima, postepeno se odvikavajući od cigareta. Prvih nekoliko dana je najteže, ali već petog dana žudnja za duvanom biće mnogo manja.

* GLEDANJE NA SAT Kada vas obuzme jaka želja za pušenjem, pogledajte na sat i obećajte sebi da narednih nekoliko minuta nećete zapaliti cigaretu. Imajte u vidu da nikotinske krize dolaze u talasima i traju oko tri minuta. Posle tog vremena osetićete da žudnja počinje da jenjava i da ste iz tog trenutka krize izašli kao pobednik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* NE SEDITE POSLE OBROKA Da biste suzbili želju za cigaretom, koja se javlja posle jela, izađite u šetnju, bavite se omiljenim hobijem ili operite sudove. Radite bilo šta, samo nemojte sebi dozvoliti da sednete.

* IZBEGAVAJTE ALKOHOL I KAFU Potpuno izbacite alkohol iz života jer on deluje na vitalne moždane centre razuma, snage, volje i sposobnosti pravilnog rasuđivanja. Iz navedenog razloga pušač koji pokušava da se oslobodi cigareta pod uticajem alkohola, čak i u minimalnim količinama, mnogo će lakše pokleknuti u nameri. Kafe se ne morate odreći u potpunosti, ali se zadržite na šolji ili dve dnevno jer veće količine mogu da dovedu do povećanja žudnje za duvanom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* ŽVAKA I PRANJE ZUBA Žvaćite žvaku. Kad usta budu zaposlena, potreba za cigaretom će biti manja. Odlučite se za bombone i žvakaće gume bez šećera. U naletu krize pomoći će i pranje zuba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading