CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE ČAJ! Stručnjaci objašnjavaju da je poznati način pripreme "kulinarski zločin"

Autor: Republika

Lifestyle

14.10.2020

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuvanje čaja i nije neka nauka, sigurno ste to pomislili... Ali da li je zaista tako? Da li je moguće da ceo život grešimo dok pripremamo topli napitak koji upravo zbog toga gubi lekovita svojstva?

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Odgovor je da! Iako mislite da vodu treba da grejete do ključanja, a da potom njome prelijete suvu biljku ili kesicu, moramo da vas razočaramo - niste u pravu.

POZNATI NAČIN KUVANJA JE "KULINARSKI ZLOČIN"

Martin Isark, profesionalni degustator hrane i pića, tvrdi da je takav način pripreme ravan kulinarskom zločinu.

- Previše vrela voda uništava korisne sastojke u biljkama, pa sve što ostaje u šolji jeste jak ukus i suv tanin. Proključala voda ili predugo stajanje vrećice za čaj u šolji čini da napitak ne bude jednako ukusan kao voda u kojoj su stajali listovi kupusa, a preterano dodavanje šećera, meda, limuna ili mleka drastično menja ukus i čini da čaj postane beskoristan - komentariše Isark.

Da bi svaka šolja čaja imala punoću ukusa, ali i da bi čaj zadržao ona svojstva koja su korisna za organizam, voda nikako ne bi smela da bude toplija od 80 stepeni! Najlakše je ukoliko imate ketler koji možete da podesite na željenu temperature i onda idealno zagrejanom vodom prelijete kesicu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

DODAJTE MALO HLADNE VODE

Ali ako ipak niste te sreće, pa čaj kuvate u nekoj drugoj posudi, treba da uradite sledeće: kada voda proključa skinite posudu da ringle, dodajte malo hladne vode i tek onda prelijte vodu preko osušene biljke ili vrećice čajem. Poklopite, ostavite da odstoji dva-tri minuta, pa procedite (ili izvadite vrećicu), dodajte malo meda, šećera, limunovog soka i/ili mleka, promešajte i pijte.

RepublikaFoto: Photo by Gaby Dyson on Unsplash
Foto: Ilustracija

ČAJ OD CIMETA PROTIV GLAVOBOLJE

Cimet je izvor mangana, gvožđa, vlakana i kalcijuma. Izuzetno je delotvoran u borbi protiv glavobolje.

Izlomljen štapić cimeta ili kašičicu cimeta u prahu prelijte šoljom vruće vode. Pokrijte šerpu i pustite da odstoji 10 minuta. Po želji možete dodati kesicu omiljenog čaja i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Zasladite po ukusu i pijte, ali ne više od tri šoljice dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

RUZMARIN KAO SEDATIV

Ruzmarin je dobar antioksidant, a pored toga ima i antiseptičko, antibiotsko i sedativno dejstvo. Povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imunološki sistem. Lekoviti deo biljke nalazi se u listićima ruzmarina. U narodnoj medicini najčešće se koristi kao sredstvo za bolju cirkulaciju i podizanje krvnog pritiska, a proveren je i u borbi protiv glavobolje.

Kašičicu suvog ruzmarina prelijte sa 250 mililitara vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i popijte.

I ne preterujte sa šećerom, posebno ako pijete čajeve u sklopu neke terapije! Što više tanina biljka sadrži u sebi, to ima gorči ukus, ali je, samim tim, i lekovitija. Imajte to na umu svaki put kad posegnete za još jednom kašičicom šećera ili meda pre nego što počnete da pijete čaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading