OD SMRDIBUBA I PAUKOVA NE MOŽE DA SE ŽIVI: Ovo su recepti za prirodna SREDSTVA protiv njih koja možete sami da napravite!

Autor: Republika

Lifestyle

14.10.2020

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka kuća u Srbiji ovih dana vodi rat s paukovima i smrdibubama! Gotovo da nema domaćice koja ne čupa kosu s glave zbog najezde štetočina kojih je sve više, a šta god one pokušale da urade kako bi ih isterale iz kuće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Paukovi mogu biti opasni jer njihovi ujedi znaju da budu veoma neugodni, izazivaju crvenilo, svrab, otoke i ozbiljnije alergijske reakcije na koži, dok, s druge strane, smrdibube ispuštaju neprijatne mirise i jednostavno ih nije lepo videti u kući. Da vam male napasti ne bi redovno svraćale, najbitnije jeste da dom održavate čistim, ali čak i tada je vrlo moguće da će se pojavljivati.

Naravno da je kupovina sredstava za uništavanje ovih insekata prvo što vam padne na pamet u takvim situacijama, ali razmislite malo bolje, ti sprejevi su neretko veoma štetni po zdravlje i mogu da izazovu alergijske reakcije kod ukućana. Zato pokušajte da izbegnete korišćenje hemije i probajte neki od recepata koje vam preporučujemo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

PRIRODNA SREDSTVA PROTIV PAUKOVA

Uglavnom je reč o sprejevima koje sami možete začas da smućkate i samo posmatrajte kako insekti beže...

Sirće

Zbog jakog mirisa sirće tera muve, komarce i paukove. Iskoristite tu njegovu moć protiv neželjenih posetilaca. Pomešajte vodu i sirće u odnosu 2:1, tečnost zatim sipajte u bocu sa raspršivačem i tom tečnošću poprskajte delove oko prozora i vrata, zapravo, poprskajte njome svako mesto u kući ili stanu koje pauk voli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Eterično ulje peperminta

Pauk ne podnosi miris peperminta. Neće podnositi ni sprej koji se priprema u dva koraka: u bocu sipajte deterdžent za pranje sudova i nekoliko kapi ovog eteričnog ulja, a zatim dobro promućkajte. Sprejem poprskajte problematične prostorije. Ovo je potpuno prirodno rešenje za probleme s paukovima i insektima jer ih tera iz vašeg doma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ulje limuna

Isto dejstvo kao eterično ulje peperminta ima i ulje od limuna. Sprej s limunom priprema se i koristi na isti način.

Ako želite da problem s paukovima trajno rešite, posadite nanu u saksiju i držite je u kući

Bosiljak

Na spisku korisnih ulja jeste i ulje od bosiljka. Efikasno tera male štetočine, a može da se koristi i za ublažavanje njihovih ujeda i uboda, odnosno za sprečavanje infekcija koje mogu da se jave nakon njih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sveće sa cimetom

Sledeća efikasna metoda jesu sveće sa cimetom, vama neće smetati, ali pauku sigurno hoće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kestenje

Paukovi navodno mrze i miris kestena i neće ući u kuću oko koje su poređani. Zato skupite kestenje, bar sad u sezoni, i poređajte ih na prozore ili ostavite u prostoriji gde ima paukova.

RAT SA SMRDIBUBAMA

Malo je reći da ih ne volimo! Jednostavno izazivaju veoma neprijatan osećaj kada ih ugledamo na zavesi ili kauču, a zvuk koji prave tokom letenja jeste i te kako iritantan. Ako svemu tome dodamo i neprijatan miris koji ispuštaju, nema razloga da u njih ne uperimo sva raspoloživa sredstva.

RepublikaFoto: Printscreen/youtube.com

ZAMKA ZA SMRDIBUBE

Potrebno vam je:

- flaša od dva litra

- jedan žilet

- LED lampa

- crna izolir-traka

- krep-traka

- uski, dugački predmet poput olovke

Flašu presecite sledeći gornju liniju papira s nazivom pića, na dno stavite upaljenu lampu i poklopite naopako odsečenim gornjim delom flaše. Pre toga oblepite dno crnom trakom. Uzduž zalepite nekoliko mat traka koje će smrdibubama služiti kao merdevine da se lakše popnu do svoje zamke. Kada upadnu u flašu, neće znati kako da se kroz uzan otvor popnu i izađu.

Sprej od belog luka

Napravite sprej tako što ćete razmutiti četiri kašike belog luka u prahu u 16 supenih kašika vode. Ili zgnječite četiri čena belog luka u pola litre vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga vodu s belim lukom stavite u raspršivač, pa isprskajte okove prozora, mreže za prozore i vrata, kao i sva mesta gde smrdibube mogu da uđu. Miris belog luka će oterati ove napasti.

RepublikaFoto: Photo by Michele Blackwell on Unsplash
Foto: Ilustracija

Zelene bube ne vole nanu

Ako ne volite miris belog luka, umesto njega, koristite nanu. Eterično ulje nane pomešajte s vodom da miris bude intenzivniji i ovim sprejem isprskajte okove prozora i vrata i ostale pukotine kroz koje bi smrdibuba mogla da uđe u vaš dom.

Ne zaboravite obavezno da istresete kesu kada završite usisavanje smrdibuba

Deterdžent ih uništava

U činiju s vodom (oko dva litra), sipajte supenu kašiku deterdženta za veš, pa promešajte dok se deterdžent ne istopi. Zatim smrdibube koje se penju po zavesama i zidovima metlicom ubacite u tu vodu i brzo će se ugušiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

NABAVITE LJUBIMCA

Ljubimci su vrlo uspešni borci protiv paukova jer ih sve pojedu. Životinje, a naročito mačke, loviće po kući sve što se pomera i uništiti neželjene goste, čak i pre nego što uspete da primetite da su uopšte tu.

Rastvor sirćeta i limuna

Napravite rastvor od 200 mililitara vode, 200 mililitara sirćeta (alkoholnog) i 100 mililitara soka limuna. Ovim rastvorom isprskajte okove prozora i vrata, kao i pukotine. Smrdibuba će pobeći od ovog mirisa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sprej od ljutih papričica je najjači

Ovaj rastvor provereno tera smrdibube. Potrebne su vam tri najljuće ljute papričice, tri čena belog luka, glavica crnog luka, 300 mililitara sapunice. Iseckajte paprike i luk, pa dodajte u sapunicu. Pokrijte krpom i ostavite da sve odstoji tokom noći. Sutra smesu procedite, pa sipajte u raspršivač, kojim ćete isprskati vrata i prozore, zidove i ostale pukotine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Noćno svetlo

Pre spavanja napunite široku posudu sapunicom i stavite u sobu koja ima najviše smrdljivih buba. Postavite malu lampicu tako da visi iznad posude. Preko noći smrdibube će poleteti ka svetlosti, pasti u vodu i utopiti se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading