PET MOĆNIH TIBETANACA: Obnovite telo i duh uz vežbe stare 2.500 godina!

Autor: M. Stanić

Lifestyle

12.10.2020

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet tibetanaca je naziv za fizičke vežbe koje mogu da pomognu da obnovite energiju i zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Radi se o pet poza, od kojih su sve osim prve zastupljene u jogi, a koje su još pre 2.500 godina redovno radili tibetanski monasi da bi očuvali zdravlje, vitalnost i dugovečnost. Na početku 20. veka britanski pukovnik Bradford otkrio ih je među monasima u himalajskom manastiru i doneo na zapad i od tada su dostupne svima koji žele da očuvaju zdravlje i vitalnost i podmlade duh. Preporučuju se osobama svih uzrasta, ali je važno da se izvode baš onako kako je opisano.

JUTARNJA RUTINA

Praktikovanje ovih pet jednostavnih vežbi odličan su način da započnete dan. Ovo ne znači da ih morate raditi samo ujutru, odvojite vreme bilo kad u toku dana. Potreban je toliki prostor da možete da se okrenete oko sebe dok stojite raširenih ruku bez udaranja u nešto, kao i toliko mesta na podu da možete da legnete celom dužinom. Vremenski treba najviše 15 minuta.

POKRETANJE ČAKRI

U istočnjačkoj kulturi veruje se da su zdravlje i energija neraskidivo povezani. Ta energija se vezuje za čakre, koje su centri energije u telu, a svaka od njih je povezana sa nekom od žlezda u telu. Čakre se nalaze u gornjem delu tela, vertikalno raspoređene. Onda kada nam svi centri energije funkcionišu dobro, osećamo se zdravo i poletno. Onda kada su čakre blokirane, osećamo se loše i bolesno. Pet tibetanaca su zapravo način da se čakre pokrenu. Cilj je da imate više energije i volje za životom, budete bolje raspoloženi, koncentracija će biti bolja, bolje ćete kontrolisati emocije, imaćete veće samopouzdanje, bolji san i seksualni život.

Vežbe radite postepeno i samo koliko vam prijaju. Idealno je da postignete 21 ponavljanje za svaku vežbu i tu se zaustavite, a kratko se odmarajte u pozi istezanja između vežbi. Brzina kojom ćete doći do tog broja ponavljanja zavisi od vaše kondicije.

 

1. Prvi tibetanac - okretanje

Stanite uspravno raširenih ruku. Okrećite se oko sebe u smeru kazaljke na satu. Dišite duboko, iz stomaka, i gledajte pravo ispred sebe. Okrećite se lagano, nekim svojim tempom da vam se ne bi zavrtelo u glavi.

2. Drugi tibetanac - podizanje nogu od poda

Lezite na leđa i stavite ruke pored tela okrenute dlanovima nadole. Podignite noge što više možete da stoje uspravno. U isto vreme podignite glavu od poda, gurajući bradu prema grudima. Držite nekoliko sekundi, pa spustite. Obratite pažnju na pravilno disanje. Vežbanje ne treba da vas ostavi bez daha. Udahnite kada podižete glavu i noge, izdahnite kada ih spuštate.

3. Treći tibetanac - naginjanje unazad

Kleknite na pod. Noge treba da bude skupljene jedna pored druge. Telo treba da stoji uspravno, dakle, nemojte sedeti na kolenima. Ruke su pored tela, naslonjene na butine. Savijte se lagano unazad i ruke spuštajte niz zadnji deo butina, a glavu i vrat savijte unazad. Ostanite u tom položaju koliko vam je udobno, pa se vratite u početni klečeći položaj, a glavu nagnite napred, ka grudima. Udahnite kada se savijate, izdahnite kada se vraćate u uspravan položaj. Savijte se samo onoliko koliko vam je prijatno i ne forsirajte sebe.

4. Četvrti tibetanac - most

Sedite na pod i postavite ruke pored tela sa dlanovima spuštenim na zemlju. Podignite zadnjicu i noge od poda, kao i gornji deo tela, a glavu zabacite unazad. Vaš trup treba da bude paralelan sa podom, kolena savijena, a težina tela na rukama. Ostanite tako nekoliko sekundi, pa se vratite u sedeći položaj. Udahnite kada se podižete od zemlje i izdahnite kada se vraćate.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

5. Peti tibetanac - obrnuto V

Spustite se na pod i lezite na stomak. Sada izdignite gornji deo tela, oslanjajući se na ruke. Laktovi treba da budu ispravljeni, a donji deo tela treba da se i dalje oslanja na pod. Savijte leđa i vrat unazad. Vratite se u početni položaj i raširite ruke i noge u širini ramena. Podignite se sada od poda tako što ćete napraviti položaj sličan obrnutom slovu V. Oslonite se na pod stopalima, visoko podignite zadnjicu i držite se na rukama, koje su i dalje ispravljene u laktovima. Vratite se u početni položaj, izvijte se unazad, kao na početku. Udahnite kada se podižete i izdahnite kada se spuštate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading